Gojdistii isi doresc un oras mai frumos si ingrijit

Patru clase de gojdisti s-au reunit ieri intr-un laborator de lucru pe teme ecologice. Elevii si-au pus mintea si imaginatia la lucru, concepand adevarate sisteme-pilot prin care propun reducerea poluarii, economisirea energiei electrice sau elaborarea unui program meteo. Laboratorul de lucru face parte din proiectul „Oradeaorasul meu frumos si ingrijit”, cu finantare din partea Consiliului Local al municipiului Oradea.

„Laboratorul de stiinta – mijloc de ocrotire a naturii” a inceput cu un cuvant introductiv tinut de coordonatoarea de proiect, prof. Lucia Curta, apoi Alex Negrean (VI B) a citit „juramantul micului om de stiinta”, prin care a deschis implicarea elevilor de gimnaziu in ciclul de evenimente. Apoi elevii din cele patru clase participante ale Colegiului National „Emanuil Gojdu” si-au prezentat proiectele la care au lucrat. O macheta spectaculoasa a platformei industriale de langa CET, cu luminite si furnale active care scoteau valatuci de fum, au prezentat elevii din clasa a XI-a B. Ei s-au gandit la anumite sisteme care sa reduca emisiile de noxe si care sa fie directionate in afara orasului. Cei din clasa a XII-a C au prezentat un proiect despre avantajele folosirii panourilor solare. Doua echipe de elevi din a XII-a D au prezentat lucrarile despre modalitati de economisire a energiei electrice si folosirea becurilor economice. Colegii lor mai mici din a X-a F au prezentat la final un proiect meteo, colegiul achizitionand o mica statie digitala cu care elevii analizeaza valorile atmosferice.

Tot in cadrul proiectului, elevii gojdisti au facut o vizita la statia meteo de la Stana de Vale, iar zilele trecute au igienizat malul Crisului intre Podul Dacia si pasarela „Intelectualilor”.

Elevii sunt constienti ca poluarea si degradarea se produce in fiecare zi si de aceea au luat atitudine si s-au gandit la mai multe solutii prin care ele pot fi reduse. Au conceput si un pliant unde au enumerat cateva idei prin care orasul poate deveni mai curat si mai prietenos cu viata, precum si zece sfaturi practice pentru economisirea energiei electrice.

Alaturi de coordonatoarea de proiect Lucia Curta, in echipa care a lucrat cu elevii sunt profesorii Daniel Berchez, Dora Anderson, Dorina Iova, Ana Poinar, Cristina Ignat si contabila Leontina Pasc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *