Gospodinele vor ramane fara legume si fructe la borcan

Seceta prelungita a cauzat scumpiri majore in pietele romanesti. Legumele si fructele pe care oamenii le cumparau in anii trecuti in cantitati mari ca sa le puna la borcan au devenit niste delicatese.

Criza de produse care a dus la scumpirea fara precedent a legumelor si fructelor din piete va face ca multi oameni sa ramana in aceasta toamna cu camara goala. Producatorii se plang, la randul lor, ca in acest an au muncit degeaba si nu isi vor putea acoperi cheltuielile.

In pietele bucurestene, rosiile, varza, castravetii si ardeii se vand la preturi duble sau triple fata de anul trecut. Criza de produse cauzata de seceta a dus la dublarea preturilor la legume, dar si la zarzavaturi si fructe. Cei care vor sa isi cumpere fructe vor plati intre doi si 5,5 lei pentru un kilogram de struguri, intre doi si 4,5 lei pentru piersici, 5,5 lei pentru nectarine. Merele se vand cu aproximativ 4,5 lei/kg, iar perele cu sase lei. Rosiile al caror pret obisnuia sa scada semnificativ in aceasta operioada se comercializeaza in majoritatea pietelor din Capitala cu aproximativ 5 lei/kg. Daca in Piata Obor, un kilogram de rosii se vinde cu 3-4 lei, in piata Dorobanti pretul acestora incepe de la 12 lei/kg pentru cele romanesti si ajunge pana la 25 de lei pentru cele din import. In piata Matache, pretul rosiilor variaza intre 2,5 si 4 lei/kg, castravetii se vand cu 2-3,5 lei/kg, ardeiul capia cu 2,5-6 lei, ceapa uscata cu doi lei, fasolea verde cu sapte lei. In aceste conditii, cei mai multi cumparatori sunt nevoiti sa renunte la bulionul, sucul de rosii si legumele la borcan, produse traditionale cu care obisnuiau sa isi umple camara.

Traditionala zacusca, un lux
Si traditionala zacusca va fi, anul acesta, un produs de lux. In conditiile in care vinetele se vand, in prezent, cu 2-3 lei/kg, ardeii capia si gogosarii se comercializeaza in medie cu 5 lei/kg, ceapa costa 1,5 lei/kg, la care se adauga costul celorlalte ingrediente, multi romani vor renunta la zacusca de casa, multumindu-se cu cea de la alimentara. Urmarile dezastruoase ale secetei se fac simtite insa si in sectorul produselor conservate. Fabricile de conserve de legume si fructe lucreaza la 20-30% din capacitate, intrucat materia prima disponibila este redusa si scumpa, ca urmare a efectelor secetei, astfel ca produse precum bulionul s-au scumpit inca de la inceputul lunii iulie. Potrivit unei declaratii facute in urma cu o luna, presedintele patronatului Romconserv, Aurel Tanase, estima productia de legume si fructe din acest an la mai putin de jumatate din prognoza initiala.

Citeste articolul Gospodinele vor ramane fara legume si fructe la borcan integral in Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *