Gradina Zoologica Bihor, salvata in ultimul moment

Dupa lungi tergiversari privind modernizarea Gradinii Zoologice, consilierii locali oradeni si-au dat ieri acordul de a cofinanta cu 25% proiectul de modernizare propus de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Azi expira termenul pana la care autoritatile locale care au in administrare gradini zoologice trebuie sa trimita la minister hotaririle de consiliu local prin care isi dau acordul de cofinantare a lucrarilor de modernizare a acestor gradini.

Intruniti in sedinta extraordinara de Consiliu Local, alesii oradeni au avut pe ordinea de zi un singur punct „aprobarea introducerii in lista de investitii si participarea la cofinantarea proiectului de amenajare si modernizare a gradinii zoologice oradene din cadrul programelor multianuale prioritare de mediu.
Desi viceprimarul Mihai Groza anunta, in urma cu doua zile, ca se va propune consilierilor spre aprobare si extinderea gradinii zoologice, de la 3,7 hectare cat are in prezent, pana la 6 hectare, in raportul de specialitate si in proiectul de hotarire pus pe masa consilierilor acest aspect nu figura. Ba, mai mult, declaratiile de marti ale viceprimarului Mihai Groza sunt in totala contradictie cu spusele primarului. „Consilierii vor avea pe masa un proiect de hotarire prin care li se solicita acordul de extindere a gradinii zoologice de la 3,7 hectare cat are in prezent la 6 hectare”, declara Mihai Groza. In schimb, la inceperea sedintei de CL, primarul Petru Filip a declarat ca „extinderea gradinii zoologice nu este altceva decat o pura speculatie. Dupa elaborarea temei de proiectare vom vedea daca se va gasi o solutie pentru extinderea gradinii zoologice”.
Propunerea consilierei Silvia Suciu, de introducere a unui articol prin care sa se extinda gradina zoologica, s-a lovit de refuzul consilierilor locali si al executivului local, motivul invocat fiind in mod paradoxal lipsa terenului, desi viceprimarul Groza a sustinut ca „exista teren pentru extinderea gradinii zoologice”. Pentru a-si sustine cauza, Silvia Suciu a pus la dispozitie colegilor ei o documentatie, din care reiese ca, daca ar dori, executivul ar gasi teren pentru extinderea gradinii zoologice.
In imediata vecinatate a Gradinii Zoologice din Oradea, RER Ecologic are un teren, pe care in acest moment sunt amenajate sere. Silvia Suciu sustine ca „pe terenul cu pricina se poate extinde gradina zoologica”. Terenul din vecinatatea gradinii reprezinta aportul de capital al Primariei Oradea la societatea RER Ecologic. Suprafata totala a terenului, cu numarul cadastral 14.556, este de 29.052 m2, insa aportul Primariei la capitalul RER este de 19.340 m2, in concluzie mai raman 9.712 m2 de teren pe care se poate realiza extinderea gradinii.
Gradina Zoologica din Oradea este amplasata pe o suprafata de 37.000 m2 si de la infiintarea sa, in urma cu 55 de ani, nu au fost facute investitii majore care sa permita, in prezent, respectarea standardelor europene si obtinerea autorizatiei de mediu pentru a functiona in continuare. Programele multianuale prioritare au ca scop imbunatatirea infrastructurii de mediu in vederea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana pentru capitolul „Protectia mediului inconjurator”. Cofinantarea proiectelor de investitii cuprinse in programele multianuale prioritare de mediu si gospodarire a apelor se asigura de la bugetul de stat, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul autoritatii publice centrale implicate.
In dupa-amiaza zilei de ieri hotarirea Consiliului Local a si ajuns la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Secretarul de stat in MMDD Lucia Varga spune ca hotarirea de ieri a alesilor locali oradeni denota dezinteresul acestora pentru problema gradinii zoologice. „Puteau foarte bine sa voteze si extinderea gradinii zoologice, deoarece costurile erau suportate de minister in proportie de 75%. Totusi e bine ca s-au trezit in ultimul moment.

Sursa: realitatea Bihoreana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *