Gradina Zoologica, reevaluata

Toate animalele din Gradina Zoologica raman in Parcul „Nicolae Romanescu”, au decis autoritatile de mediu, care au revenit asupra normelor prin care fusesera stabilite suprafete exorbitante pentru fiecare exemplar.

Gradina Zoologica din Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova a fost reevaluata de comisia de mediu, primind o autorizatie cu conditii de conformare. Principala clauza pe care autoritatile trebuie sa o respecte este asigurarea spatiilor si a linistii necesare fiecarui animal, dupa normele europene. Nu este vorba insa de spatiile stabilite cu cativa ani in urma, din pricina carora autoritatile publice chiar scosesera animalele la mezat, fiindca aflasera ca nu le mai pot tine daca nu le asigura mii de metri patrati, ci de altele, rezonabile, cuprinse intr-un ordin al ministrului mediului, din 27 noiembrie 2007. „Acele suprafete nici nu erau pentru gradini si puncte zoologice, ci pentru rezervatii. Ca sa le respectam insemna sa renuntam la 21 de rase in decurs de un an (ianuarie 2007 – ianuarie 2008 – n.r.), primele vizate fiind exemplare din randul felinelor, canidelor, ursi etc., pentru care am fi avut nevoie de zeci de mii de metri patrati. Sigur ca a existat si varianta mutarii gradinii, dar aceasta a picat. Gradina noastra a fost insa reevaluata si s-a emis autorizatie de mediu cu anumite conditii privind modernizarea si reorganizarea spatiilor”, a spus Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova, regia care administreaza Gradina Zoologica.

Pentru exemplificare, conform normativelor aplicabile in 2007, pentru un lup trebuia un spatiu de 1.000 de metri patrati, pe cand acum este obligatoriu sa fie amenajati 100 de metri patrati pentru doua-trei exemplare. In cazul felinelor, in prezent este admis ca patru lei pot trai pe 500 de metri patrati, pe cand in ianuarie 2007 regula era ca fiecare leu sa aiba la dispozitie 600 de metri patrati.

Alt studiu de fezabilitate

Vestile bune pentru Craiova sunt ca toate animalele raman in gradina si ca pentru reamenajarea acesteia Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) suporta doua treimi din cheltuiala. Numai ca primaria nu se mai poate folosi de studiul de fezabilitate aprobat anul trecut de consiliul local municipal, ci trebuie sa intocmeasca altul, care sa tina cont de noile prevederi si sa stea la baza elaborarii unui proiect care sa convinga MMDD sa dea banii. Potrivit expertului Dan Marin, din cadrul Compartimentului zone verzi al primariei, noul studiu de fezabilitate este in curs de elaborare.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *