Gradinaritul ne scapa de stres

Beneficiile naturii asupra starii noastre de sanatate fizica si psihica sunt deja binecunoscute si terapeutii au stiut intotdeauna sa recomande cu caldura petrecerea a cat mai mult timp in mijlocul naturii, pentru a ne elibera de stresul acumulat zilnic. Pe langa celelalte activitati care ne pot crea o minunata relatie cu natura, gradinaritul pare sa fie un hobby pe cat de placut, pe atat de sanatos si recreativ.

Stresul, un factor nociv

Stresul nu este nimic altceva decat un raspuns al organismului la presiunile si solicitarile mediului inconjurator. De aceea, prin stres, oamenii raspund oarecum interactiunilor interumane, dar si ambientale, interactiuni care sunt percepute ca fiind cumva periculoase sii daunatoare in ceea ce priveste capacitatea de raspuns, adaptare si schimb. Nu putine sunt maladiile si afectiunile care au la baza o prea mare acumulare de stres si tensiune psihica.

Insa perceptia umana vizavi de stres este diferita de la un om la altul, in functie de personalitatea si de starea generala de sanatate ale fiecaruia dintre noi. De aceea, anumiti oameni sunt mai rezistenti la suprasolicitare si secretul, in cazul lor, nu consta neaparat intr-o viata tihnita si ferita de factorii de stres, lucru destul de putin probabil in ziua de azi, ci in urmarea unui stil de viata care sa stopeze efectele nocive ale tensiunilor la care suntem supusi.

Gradinaritul, inamicul stresului

gradina.jpg

Una dintre tehnicile care au dat rezultate incontestabile in lupta impotriva stresului este terapia cu beneficiile naturii si ale soarelui, intr-un cuvant ale mediului inconjurator „nealterat”. Terapia „eco” este posibila deoarece natura ne ofera un mare ajutor in eliminarea stresului deja acumulat. Sunetul vantului printre ramurile copacilor, bobocii imbietori ai florilor, zumzetul albinelor, clinchetul izvoarelor, trilul pasarilor, toate acestea sunt ingredientele unui tratament veritabil. Razele soarelui si prezenta naturii ne pot imbunatari vizibil starea de spirit, ne indeparteaza de cauzele stresului si ne ofera o sursa reala de vitalitate si energie pozitiva. Ne ofera frumusete, o sinteza excelenta de vitamine pentru sanatatea noastra si ne ajuta sa respiram un aer curat. Ne relaxeaza si ne debaraseaza de toti factorii generatori de stres. Soarele poate fi extrem de benefic, avand in vedere ca acelasi efect vital pe care il are asupra plantelor, il are si asupra starii de spirit si sanatatii umane.

Nu putine sunt metodele prin care ne putem bucura de natura si de beneficiile ei si prin care putem elimina stresul acumulat in viata noastra. Terapeutii recomanda miscarea sau, pur si simplu, plimbarea in aer liber, meditatia si relaxarea in mijlocul naturii, desfatarea cu razele soarelui, construirea unei casute de pasari in propria curte si a unei mici fantani, imbogatirea casei cu cat mai multe plante si, nu in ultimul rand, gradinaritul si chiar peisagistica.

Motivul pentru care natura pare sa aiba un efect atat de relaxant este prezenta permanenta a culorii verde, culoare care este folosita in diverse terapii, inclusiv in terapia de eliminare a stresului.

Culoarea verde este o culoare armonioasa, echilibranta, centrala in spectrul de culori si este un punct de balanta pentru culorile reci si calde din ansamblul coloristic. De aceea, este culoarea ideala in tratarea stresului si este folosita de terapeuti in diverse tratamente impotriva traumelor, socurilor si experientelor negative, tocmai pentru efectul calmant pe care il genereaza.

Tocmai pentru ca este o activitate care se desfasoara intr-un mediu verde, deci implicit calmant, gradinaritul poate fi o metoda excelenta de a ne recrea. Putem planta atat legume si fructe, pentru o dieta sanatoasa, cat si flori si plante de gradina, ornamentale, pentru desfatarea simturilor si pentru crearea de frumos.

Psihologul Ruth Maloney promoveaza gradinaritul in tratamentele sale si sustine ca o modalitate de eliminare a stresului este implicarea intr-o activitate care sa fie total opusa a ceea ce facem zi de zi, la munca. „De-a lungul anilor am recomandat gradinariul ca o metoda de reducere a stresului. Gradinaritul nu trebuie sa fie solicitant ca sa dea rezultate si poate fi chiar distractiv. Pe langa beneficiile unei activitati fizice, poti avea niste rezultate minunate care sa te ajute sa obtii o gradina sau o curte splendida”.

Asadar, amenajarea unei gradini superbe poate fi o metoda ideala de recreere. Fie ca avem o curte micuta de aranjat sau una foarte spatioasa, faptul ca ne dedicam in a o transforma intr-o bucatica de rai poate fi un factor reconfortant, iar rezultatul in urma amenajarii ne poate oferi o senzatie de pura pace sufleteasca.

Explicatia este una pe care o cunoastem deja. Petrecerea timpului in mijlocul gradinii, deci implicit in mijlocul naturii, ne pune in contact cu beneficiile acesteia, pe care le-am mentionat anterior. Iata doar cateva dintre ele:cover-gardening1.jpg

* Soarele isi intra in atributii si ne schimba starea de spirit dintr-una tensionata intr-una energica si pozitiva si ne imbogateste organismul cu vitamina D.

* Aerul curat ne oxigeneaza creierul si ne ajuta sa avem o memorie mai buna si sa procesam mai rapid si mai usor informatia din mediul inconjurator.

* Natura si petrecerea timpului in mijlocul ei ne da un sentiment de apartenenta la o lume din care provenim, avem sentimentul ca suntem acasa si acest lucru ne confera senzatia de liniste si impacare sufleteasca.

* Grija fata de plante ne ofera un sentiment maternal de implinire si de relationare cu natura.

* Amenajarea florilor si a plantelor, care nu este altceva decat creare de frumos, reprezinta in sine un element relaxant, asemanandu-se cu efectul pe care il au asupra psihicului peisajele superbe si picturile rupestre pe care le admiram mereu cu mult drag.

„Cand lucram cu plante vii, cand le ingrijim si le cultivam, cand le hranim si le udam, ne cream noua insine un sentiment de implinire si mandrie. Ne vom regasi astfel intr-o stare de relaxare si ne vom bucura de frumusetea casei si gradinii pe care am creat-o chiar noi” marturiseste Ruth Maloney.

Surse: http://health.yahoo.com/, http://stres.about.com/, http://www.healthline.com, http://www.globalhealingcenter.com/, http://www.colourtherapyhealing.com/, http://ezinearticles.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *