Gradini zoologice la care nu vrei sa revii

Gradinile zoologice din Romania, cu animale inghesuite in custi murdare si stramte, betonate, fara verdeata, cu bine-cunoscutul bazin cu apa statuta in mijloc, au intrat recent in atentia presei straine, cand publicatia News of the World i-a indemnat pe britanici sa adune 150.000 de lire sterline, bani necasari pentru a muta 14 lei de la gradina zoologica din Oradea in Yorkshire Wildlife Park, cu scopul de a impiedica eutanasierea lor.gradina zoologica

In opinia Veronicai Tulpan, coordonator de proiecte nationale la fundatia Vier Pfoten, atata timp cat gradinile zoologice nu au ce sa ofere publicului, nu vor reusi nici sa-l incurajeze sa vina. „Cei mai multi oameni se intorc plangand de acolo. Te duci, o vizitezi, a doua oara nu mai calci pe acolo”, rezuma ea situatia grava in care se regasesc acestea.

Aproape jumatate din gradinile zoologice nu au autorizatie

In Romania sunt 42 de gradini zoologice, insa numai 24 dintre ele sunt autorizate. Restul sunt in procedura de autorizare (6), au autorizatia expirata si nu au depus cerere pentru emiterea uneia noi (3), au autorizatia suspendata deoarece nu au indeplinit criteriile de functioanare (2) sau nu sunt autorizate (7). In cazul acestora din urma, agentiile regionale pentru protectia mediului au recomandat inchiderea lor si instrainarea animalelor catre alte gradini zoologice.

Una dintre principalele carente ale gradinilor zoologice din Romania este lipsa spatiului, spune Tulpan. Desi normele europene prevad un anumit spatiu necesar pentru fiecare tip de specie, in practica, legislatia se loveste de obstacole. De exemplu, multe gradini zoologice nu au unde sa se extinda deoarece terenurile din apropiere sunt proprietate privata.

„Aceste gradini au fost create in perioada comunista, care stim cum a functionat. Intre timp, oamenii si-au mai revendicat terenurile si sunt situatii in care oricat ai vrea sa extinzi, nu ai unde”, explica ea. O solutie ar fi reducerea numarului de animale astfel incat cele ramase sa aiba conditii cat mai bune. Legea prevede un spatiu de 1.500 de metri patrati pentru lei si tigri, iar pentru ursi 800 de metri patrati.

„Totul se reduce la bani si la management”

Parcurile zoologice sunt finantate de catre primarii, dar pot primi bani de la bugetul de stat sau din fonduri europene daca realizeaza proiecte de finantare: „Pana la urma, totul se reduce la bani si la management-ul gradinii zoologice. Daca este un manager bun, va sti sa se descurce si va crea un proiect de finantarea astfel incat acesta sa fie aprobat de ministerul mediului”, explica Tulpan.

In martie 2008, Ministerul Mediului a anuntat ca 14 gradini zoologice din tara vor primi 38 de milioane de euro de la Guvern, bani ce vor fi alocati pana in 2012 gradinilor zoologice din Oradea, Brasov, Resita, Turda, Craiova, Galati, Hunedoara, Targu Mures, Ploiesti, Radauti, Barlad, Ramnicu Valcea, Slatina si Timisoara.

Tot ce se intampla cu gradinile zoologice este in mana statului roman. Atata vreme cat statul roman se va implica in aceasta problema si o va lua in serios, se va gasi si o solutie. Deoarece e o problema atat de mare, sunt atat de multe animale, incat niciun ONG nu isi poate asuma responsabilitatea rezolvarii ei, Veronica Tulpan, coordonator de proiecte nationale la fundatia Vier Pfoten

In anii trecuti, cateva gradini zoologice s-au confruntat cu neplacuta situatie a animalelor care evadau. Acesta a fost cazul jaguarului Betty de la Gradina Zoologica Baneasa, care a scapat din cusca in noiembrie 2007. Verdictul anchetei realizate de expertii politiei a fost ca femela a putut iesi deoarece ochiurile plasei nu erau prinse intre ele, iar din cauza uzurii in timp, aceasta s-a rupt.

Deoarece nu au reusit sa o tranchilizeze, Betty a fost impuscata de catre ingrijitori in timp ce incerca sa sara gardul parcului. La ora la care jaguarul a iesit din cusca, in perimetrul gradinii se mai aflau patru vizitatori. O intamplare similara s-a petrecut in septembrie 2008, cand tot un jaguar a scapat din cusca la Gradina Zoologica din Targu Mures.

Elefantul Gaya de la gradina zoologica din Bucuresti a murit in toamna anului 2006 in timp ce personalul gradinii incerca sa o convinga sa intre in adapostul de iarna. Pentru ca nu reuseau, au fost folositi cainii de la jandarmerie ca sa o sperie si sa o faca sa intre in adapost. Gaya si-a rupt insa un picior si a murit, iar medicii care i-au facut autopsia au spus ca de vina au fost bolile provocate de varsta inaintata.

Leii pleaca spre Africa de Sud

Daca nu reusesc sa atraga investitii sau nu primesc fonduri europene sau de la buget, gradinile zoologice sunt inchise. Acesta a fost cazul celei din Buhusi, inchisa in 2007, dupa 30 de ani de functionare. Dar odata cu inchiderea apar alte probleme deoarece cu greu sa gasesc spatii in alte gradini unde animalele sa poata fi transferate. Din acest motiv, inchiderea unei gradini zoologice dureaza de la doua luni la doi ani.

Animalele norocoase au sansa de a parasi custile mici pentru a fi duse in tari exotice. Astfel, 20 de lei si un tigru de la gradina zoologica din Tecuci au fost transferati de catre Vier Pfoten in parcul natural Lionsrock din Africa de Sud. Alti patru lei de la gradinile zoologice din Bacau si Buhusi au fost trimisi intr-o rezervatie naturala din aceeasi tara de Asociatia pentru Protectia Animalelor din Romania si de Fundatia britanica „Born Free”.

Singura gradina zoologica privata din Romania a fost amenajata de catre un om de afaceri in comuna Ilisesti, la 15 kilometri de Suceava. Ea adaposteste 400 de exemplare de animale si pasari stranse de-a lungul a cinci ani de zile. „Principiul este urmatorul: respecti legislatia si normele de spatiu care trenuie indeplinite, poti primi autorizatie, nu e nicio problema. Oricine isi poate deschide o gradina zoologica atata vreme cat respecta litera legii”, conchide Tulpan.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *