Gradinile zoologice risca sa fie inchise

Conditiile minime de confort pentru animalele captive cerute de normele europene sunt obligatorii.

O parte a gradinilor zoologice din Romania ar putea sa fie inchise din cauza nerespectarii normelor europene privind conditiile de cazare a animalelor in captivitate. Guvernul aloca, pana in 2012, 130 milioane lei pentru modernizarea unora dintre ele, astfel incat sa se evite o inchidere in masa a acestor institutii de interes public. In paralel, se interzice inmultirea speciilor in acele gradini zoologice care nu mai au nicio sansa sa functioneze legal.

In Romania sunt, in prezent, 41 de gradini zoologice – 28 administrate de autoritatile locale, iar celelalte detinute de muzee de stiinte ale naturii ori de proprietari privati. Din totalul de 41 de gradini zoo inventariate, 32 sunt gradini zoologice propriu-zise, sase sunt acvarii publice, un delfinariu si doua terarii (cu reptile).

Din pacate, aceste locuri de detinere a animalelor in scopuri recreative si educative sunt departe de normele managementului cinegetic european. „Fiind mai degraba doar niste -lagare pentru animale-, multe dintre aceste gradini nu indeplinesc conditiile minime de confort pentru animale si risca sa fie inchise”, a declarat, ieri, ministrul mediului, Attila Korodi, aflat intr-o vizita la rezervatia de ursi de la Zarnesti, judetul Brasov.

Ministrul a explicat ca, pentru a se evita inchiderea in masa a gradinilor zoologice, guvernul si-a propus sa contribuie la modernizarea lor, prin finantarea a 14 proiecte depuse in acest scop. „Din suma de 130 milioane de lei, care vor fi alocati pana la finele anului 2012, 75% provin de la bugetul de stat, iar 25 de procente se vor asigura de catre autoritatile locale”, a mai precizat oficialul Ministerului Mediului.

Inmultirea animalelor va fi interzisa

Un inventar al speciilor care traiesc in gradinile zoologice arata ca aici vietuiesc aproximativ cinci mii de mamifere, mai mult de cinci mii de pasari, aproape 5.300 de pesti si circa 450 de reptile. „Vorbim, asadar, de un numar extrem de mare de animale, numar care poate deveni si mai mare in lipsa unor masuri adecvate. Prin urmare, trebuie sa ne pregatim pentru inchiderea acelor gradini zoologice care nu mai pot face fata cerintelor minime de asigurare a bunastarii animalelor.

Si nu trebuie sa ne imaginam ca inchiderea unor astfel de locuri se poate face de la o zi la alta”, a mai spus Korodi. Ministrul a explicat ca o prima masura avuta in vedere o reprezinta interzicerea, in viitorul apropiat, a inmultirii speciilor aflate in acele gradini care nu vor mai avea nicio sansa sa functioneze, specii care trebuie sa fie relocate in alte spatii adecvate.

„Nu ne gandim sa finantam ori sa incurajam infiintarea de noi gradini zoologice pentru ca, dincolo de viabilitatea lor financiara si de importanta lor pentru cercetare, aceste gradini resprezinta niste spatii de captivitate. De aceea, ne concentam atentia asupra gasirii unor masuri prin care sa crestem conditiile din gradinile zoologice existente la standarde decente”, a precizat, pentru „Adevarul”, ministrul mediului.

-Fiind mai degraba doar niste -lagare pentru animale-, multe dintre aceste gradini nu indeplinesc conditiile minime de confort pentru animale si risca sa fie inchise
Attila Korodi,
ministrul mediului
Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *