Grasimi da, usturoi ba

Pe fata ambalajului saratelelor Cheese CD scrie „cascaval si usturoi”. Daca citim si pe verso, aflam ca usturoiul este re-pre-zentat de fapt de o aroma cu o pondere de 1,5%.
saratele cu aditivi
Saratelele analizate au o valoare energetica foarte mare, 384 kcal., care reprezinta aproape un sfert din necesarul zilnic de calorii al unui adult sanatos. Profilul nutritional extrem de dezechilibrat este de vina pentru acest aport caloric. Produsul analizat contine o cantitate mare de grasimi, atat saturate (cascaval), cat si vegetale (margarina).

LIPSURI
Producatorul omite sa specifice care sunt ingredientele cascavalului si ale margarinei. Era important de stiut cantitatea de sare folosita pentru cascaval si daca acesta este sau nu afumat. Margarina cu siguranta contine si aditivi alimentari, despre prezenta carora consumatorul nu este avertizat. Mai mult, trebuia sa detalieze daca grasimile folosite pentru margarina sunt hidrogenate sau interesterificate. Chiar daca amandoua sunt periculoase pentru sanatate, exista diferente intre ele.

Grasimile hidrogenate sunt mult mai nocive, ele afectand in mod serios sanatatea sistemului cardiovascular si a ficatului. Produsul contine o cantitate foarte mare de sare, de care consumatorii trebuie sa tina cont pentru a nu depasi doza zilnica recomandata de 6 g, ne avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Nerespectarea acestui sfat duce la aparitia bolilor de inima sau de rinichi.

In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca produsul nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, celor cu afectiuni cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu maladii ale tractusului digestiv, persoanelor cu boli dermatolo-gice (inclusiv celulita), celor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu sindrom metabolic, bolnavilor de cancer.

Ingrediente
Faina de grau, cascaval 10%, lapte praf, margarina, sare iodata, praf de condimente, aroma de usturoi 1,5%. Valori medii/100 g: valoare energetica 384 kcal./1.616 kJ, proteine 16.2 g, glucide 52.4 g, lipide 12.1 g.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *