Grasimi de calitate pentru o viata sanatoasa

Sanatate

Pentru o sanatate optima este bine sa alegem in alimentatia de zi cu zi grasimi de calitate! Este concluzia la care au ajuns specialistii in nutritie din 25 de tari, reuniti in februarie, la Barcelona. Populatia are nevoie sa invete sa deosebeasca grasimile rele de cele bune si incurajata sa le consume pe acestea din urma.

Grasimile rele

1. Grasimile rele sunt cele saturate si trans. Sunt „rele” deoarece cresc nivelul colesterolului in sange si implicit riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
2. Alimentele cu continut crescut de grasimi saturate sunt carnea grasa, produsele din carne, branzeturile grase, untul, produsele lactate grase.
3. Alimentele care contin grasimi trans sunt majoritatea produselor de patiserie, snacks-urile, biscuitii, mancarea de tip fast-food si prajelile.

Grasimile bune

1. Grasimile bune sunt cele nesaturate si cele esentiale. Sunt „bune” deoarece scad nivelul colesterolului rau (LDL) si il cresc pe cel al colesterolului bun (HDL).
2. Alimentele care contin grasimi bune sunt unele uleiuri (de masline, de floarea-soarelui, de soia, de porumb, de in), nucile, alunele, fisticul si pestele.

Grasimile esentiale

1. Sunt grasimile care contin acizi grasi esentiali Omega3 si Omega6 care, desi vitali pentru organism, nu pot fi sintetizati de acesta si, prin urmare, trebuie luati din alimentatie.
2. Alimente care contin Omega3: pestele, uleiul de in si de rapita, unele margarine tartinabile, nucile si alunele de padure.
3. Alimente care contin Omega6: uleiurile de floarea-soarelui si de porumb, semintele de floarea-soarelui, alunele si fisticul, margarinele tartinabile de calitate.

Asadar, sa avem grija de sanatatea noastra!

Sursa : Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *