Gratar fara risc de cancer

Gratar fara risc de cancer

A venit vara, asa ca oamenii vor incepe sa faca gratare in fata blocului sau la iarba verde. Ce nu stiu multi e ca gratarele pot intarata cancerul.

Hot dog-ii si hamburgerii, alaturi de alte carnuri procesate, au fost asociati cu un risc sporit de dezvoltare a cancerului colorectal, la fel si gatitul la foc sau pe baza de propan, care este favorabil si aparitiei cancerului de stomac. Iata cateva sfaturi pentru un gratar sanatos, oferite de specialisti pentru revista Time.

1. Evitati carnuri procesate precum carnati sau hot dog. Procesarea atrage cu sine chimicale precum azotatii, care pot contribui la dezvoltarea cancerului de colon.

2. Limitati cantitatea de carne rosie pe care o consumati, din moment ce a fost asociata cu un risc sporit de cancer.

3. Orientati-va spre peste si pui fara piele; puteti tranti pe gratar si fructele si legumele preferate – daca puneti scortisoara sau miere pe fructe inainte de a le pune pe gratar, veti obtine un plus de savoare si veti evita uscarea lor.

4. Carnea carbonizata pe gratar produce doua tipuri de chimicale ce pot spori riscul dezvoltarii cancerului: amine heterociclice, eliberate atunci cand carnea este gatita la temperaturi inalte, si hidrocarburi aromatice policiclice, care se formeaza in fumul care adie din carbunii parjoliti de picaturile de la carne. Desi ele ofera savoare carnii, pot spori riscul dezvoltarii cancerului de stomac, de colon si hepatic.

O metoda de a evita asta este sa coboram temperatura gratarului, pentru a evita carbonizarea. Daca folositi unul pe carbune, expertii recomanda sa imprastiati un strat subtire de carbuni sau sa ridicati gratarul mai sus (folosind caramizi, de exemplu), pentru a mari distanta dintre mancare si sursa de caldura, si sa ungeti gratarul cu ulei pentru a impiedica arderea.

5. Incercati sa gatiti putin carnea inainte de a o arunca pe gratar. Incalziti-o in cuptorul cu microunde sau in cuptor timp de doua sau cinci minute inainte de a o perpeli.

6. Folositi bucati mici de carne pentru a reduce timpul petrecut de aceasta pe gratar.

7. Indepartati grasimea pentru a evita picaturile care cauzeaza eruptii focoase.

8. Intoarceti frecvent carnea de pe o parte pe alta pentru a reduce numarul de agenti cancerigeni.

9. Apelati la procesul de marinare. Incercati sa combinati suc de lamaie, otet si ierburi precum rozmarinul sau tarhonul. 30 de minute de marinare pot reduce cantitatea de amine heterociclice cu 96%.

10. Frecati gratarul si indepartati bucatile de carne arsa dupa fiecare folosire pentru a preveni acumularea de chimicale posibil canceroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *