Gratarul creste riscul de cancer

Femeile care consuma alimente prajite sau preparate la gratar in exces au un risc dublu de a suferi de cancer ovarian sau uterin.

Mancarea gatita in exces, fie ca este prajita, preparata la gratar sau la grill, contine o substanta numita acrilamida, care poate dubla riscul de aparitie a cancerului la femei. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Maastricht au ajuns la concluzia ca aceasta substanta poate cauza cancer ovarian si uterin dupa ce au studiat 120.000 de persoane, jumatate dintre ele femei.

Participantii la studiu au fost urmariti timp de 11 ani si s-a constatat ca 327 dintre femei au facut cancer uterin, 300 cancer ovarian si 1.835 cancer la san.

Femeile care au mancat 40 de micrograme de acrilamida pe zi (care se gasesc, spre exemplu, in 32 de grame de cartofi prajiti la punga) si-au dublat riscul de a suferi de cancer uterin sau ovarian comparativ cu cele care au consumat mai putin.

Nu s-a constatat nicio legatura intre consumul de acrilamida si aparitia cancerului la san.

Cum va protejati de substantele periculoase

Cercetatorii au aratat ca acrilamida se gaseste in mancarea preparata cum ar fi cartofii, painea, carnea, care au fost prajite, coapte, preparate la gratar sau pe grill. „Pentru a scadea riscul de imbolnavire, sfatuim oamenii sa evite prepararea in exces a alimentelor mai ales cand este vorba de produse bogate in carbohidrati”, a declarat unul dintre medicii care au realizat studiul.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *