Gratarul ecologic, gatit la antena parabolica

O parabolica acoperita cu folie, cu un diametru de aproape 2 metri, soare puternic, gratare, mici si cartofi. Acestea sunt ingredinetele unui picnic popus de studentii la Universitatea Tehnica din Cluj-Napocala antena parabolica

Studentii de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor, impreuna cu cei de la Mecanica au realizat mai multe dispozitive cu ajutorul carora se pot prepara bucate. „Am cumparat antena parabolica de pe internet, cu 50 de lei. Are cam 1,9 metri diamentru. Apoi am lipit folie de oglinda, folosita la tunat masini. Asta a fost mai scumpa”, spune Daniel Hoda, unul dintre studentii care s-au implicat in actiunea „gratarul ecologic”.

„Ne-am gandit sa promovam metode alternative, nepoluante, la modul in care se fac acum gratarele. Noi nu ardem lemne si nu emitem dioxid de carbon”, explica Simina Lakatus, studenta in anul IV la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor. Parabolica pregatita pentru acest experiement a folosit la prajirea cartofilor. Studentii au explicat ca in punctul central al ei, temperatura poate atinge 1.000 de grade Celsius.

Cartofi, mici, gratare, crenvursti si ochiuri

In afara de parabolica de mare dimensiuni, studentii au mai realizat si alte instrumente care folosesc energia solara. Ei au transformat cateva umbrele in mici dispozitive de prajit sau facut ochiuri in tigaie. „Ce-i drept, dureaza mai mult prepararea alimentelor cu ajutorul energiei solare si depindem de vreme. Daca nu e soare timpul de coacere e dublu”, recunoaste Simina Lakatus. In cazul in care nu este soare suficient, pentru a praji direct pe parabolica, studentii si-au luat si masuri de siguranta. Ei au adus si gratare electrice, pe care le vor alimenta de la panourile fotovoltaice, care incarca doua baterii. Pentru panouri, soarele nu trebuie sa fie la fel de puternic, spun ei.

Clujul are soare opt luni pe an

O mana de ajutor le-au dat celor 20 – 30 de studenti care s-au ocupat de proiectul „gratarul ecologic” si cadrele didactice de la UTCN. Profesorul dr. inginer Mugur Balan a masurat cu un pirometru care este temperatura la care a ajuns centrul parabolicii. El a precizat ca soarele este una dintre cele mai bune surse de caldura si energie ale Clujului, folosibile mai mult de jumatate din an.

„De trei ani monitorizam minut cu minut nivelul radiatiilor solare de la noi. Concluzia este ca avem soare peste opt luni pe an, deci am putea folosi fara probleme aceasta resursa si pentru incalzirea apei, de exemplu”, a declarat Mugur Balan.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *