Graul care se vinde de trei ori mai scump! Unde se cultiva in R. Moldova

Grâul care se vinde de trei ori mai scump! Unde se cultiv? în R. Moldova
Graul care se vinde de trei ori mai scump! Unde se cultiva in R. Moldova
Graul care se vinde de trei ori mai scump! Unde se cultiva in R. Moldova

In Republica Moldova a inceput sa fie cultivat, in premiera, cel mai vechi soi de grau din lume – Spelta

Primii si unicii, deocamdata, care au adus si cultiva, de trei ani, graul Spelta, una dintre cele mai vechi cereale, stramosul graului obisnuit de astazi, sunt fratii Ghenadie si Alexandru Cazacu din satul Cosernita, raionul Criuleni.

Cultura ecologica

Cu aceasta ocazie, recent, la Vadul lui Voda a avut loc seminarul de instruire sub genericul „Producerea cerealelor ecologice”, la care au participat fermieri din mai multe raioane, producatori de panificatie, experti in domeniul agriculturii ecologice. In cadrul evenimentului, Jiri Urban si Martin Hutar, reprezentanti ai Companiei „Probio” din Cehia, au vorbit despre importanta cultivarii acestei culturi ecologice.

Oaspetii cehi i-au instruit in domeniul inspectiei si certificarii cerealelor ecologice destinate pentru export si i-au informat pe cei prezenti despre noile cerinte ale Uniunii Europene in acest domeniu. In cadrul discutiilor s-a pus accent pe asigurarea calitatii cerealelor ecologice (producerea, recoltarea, tratarea culturilor, depozitarea, transportarea, postrecoltarea etc.). Ba mai mult, oaspetii le-au promis sa-i ajute sa procure o masina de decorticare a semintelor de grau.

Expertul in domeniul agriculturii ecologice Valentin Crasmaru, doctor in agricultura, a afirmat ca, in 2009, fiind intr-o deplasare in Romania, a facut cunostinta cu un fermier care cultiva de mai multi ani graul Spelta. Venind acasa, le-a povestit despre acest soi de cereale fratilor Cazacu din Cosernita, care au fost entuziasmati si care au hotarat sa-l cultive.

20 de tone de grau Spelta

Fermierul Alexandru Cazacu a mentionat ca anul trecut a semanat cinci hectare de grau Spelta, de pe care a strans circa 20 de tone. „La inceput nu stiam cum sa-l semanam, nici cum sa-l recoltam. Cand a vazut lanul de grau verde, conducatorul combinei chiar m-a intrebat: „Ce m-ai adus sa strang acest chirau?”. Am obtinut 20 de tone de grau, insa nu era solicitat pe piata. Gratie Angelei Turuta, reprezentanta in Republica Moldova a Companiei „Probio” din Cehia, am luat legatura cu oficiul central de la Praga si in anul curent am exportat graul in Cehia, obtinand cate 450 de euro pentru o tona de Spelta”, a declarat fermierul de la Cosernita.

Acum, fermierul este multumit, deoarece a vandut graul cu 7 lei kilogramul, adica de trei ori mai scump decat cel obisnuit. Chiar daca recolta e cu 500 de kilograme mai putin la hectar. Incurajat de catre cehi, el are de gand sa-si extinda suprafetele de grau Spelta pana la 60-70 de hectare.

„Spelta se asociaza cu termenul organic. Elare un invelis care il protejeaza de impuritatile din atmosfera”, a spus agricultorul.

Spelta traieste o adevarata renastere

Graul Spelta a fost cultivat de vechii egipteni si celti. Cereala era cunoscuta inca de acum 5 000 de ani in sud-vestul Asiei, iar in Caucaz se gaseste in situri arheologice datate cu cinci pana la sase mii de ani i.Hr. Ca principala cereala pentru paine, graul Spelta a fost laudat in Vechiul Testament. In Europa s-a identificat prima data in jurul anului 1900 i.Hr. In prezent, Spelta traieste o adevarata renastere.

Particularitatile graului Spelta

Potrivit savantilor, graul comun si Triticum spelta sunt greu de diferentiat analitic. Avantajele nutritional-fiziologice ale speciei Triticum spelta sunt dovedite practic, insa din punct de vedere stiintific studiile sunt abia la inceputuri. Triticum spelta si graul comun sunt la fel structurate genetic si au aceeasi origine. Totusi, ca plante de cultura, cele doua sunt foarte diferite, la fel ca si in ceea ce priveste efectele asupra organismului uman.

Graul Spelta este alcatuit dintr-o combinatie optima de vitamine, minerale, carbohidrati, grasimi, avand si un continut ridicat de albumina si fibre.

Digestibilitatea crescuta a graului Triticum spelta nu a fost inca indeajuns cercetata stiintific, insa folosirea curenta in alimentatie a dovedit in repetate randuri aceasta calitate. Cauzele acestui efect se afla atat in proteine, cat si in structura amidonului. Datorita solvabilitatii lor deosebite in apa, substantele vitale ale alacului sunt asimilate mai usor si mai repede ca hrana de catre organism, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa aiba loc o activitate intensa la digestie. Substantele continute se absorb si sunt puse rapid la dispozitia organismului. Acest lucru poate explica de ce persoanele slabite la fel ca si copiii mici si bolnavii in varsta pot digera mai bine produsele din acest grau.

Graul verde, bun de leac din vremuri stravechi

Spelta este utilizat la tratarea unor boli precum ar fi neurodermita, boala de piele la copiii mici, a unor boli de inima, a suferinzilor de ateroscleroza, diabet zaharat si chiar de cancer. Are un continut de grasimi mai mare decat graul comun. Contine Thiocyanat, care are un efect vitalizant de stimulare a imunitatii si este antiinflamator. Are un continut mai mare de vitamine si de substante minerale. De asemenea, el dispune de un continut mai mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de buna-dispozitie, precum si un continut mai mare de acizi grasi nesaturati, indeosebi de acid linoleic. Totodata, Triticum spelta preia mai putine metale grele din mediul inconjurator decat graul comun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *