Green Environment colecteaza ulei uzat din Brasov, Bucuresti si Constanta cu 1 – 2 lei pe litru

Green Environment colecteaza ulei uzat din Brasov, Bucuresti si Constanta cu 1 – 2 lei pe litru
Green Environment colecteaza ulei uzat din Brasov, Bucuresti si Constanta cu 1 – 2 lei pe litru

Compania Green Environment colecteaza ulei uzat din Brasov, Bucuresti si Constanta. Compania a fost infiintata de un fost angajat al firmei de consultanta imobiliara Colliers International, Marius Stefinescu, impreuna cu doi prieteni. Dupa doi ani de activitate, actionarul Green Environment spune ca firma este lider pe piata colectarii de ulei alimentar uzat si lucreaza cu cele mai mari lanturi de restaurante fast-food din Romania. „Ne-am gandit sa incepem o afacere in acest domeniu pornind de la ideea ca resursele nu sunt, in general, inepuizabile. Am luat-o pas cu pas si am inceput sa structuram afacerea, fara sa avem nicio experienta in acest domeniu”, a spus Stefanescu.

Investitia initiala in Green Environment s-a ridicat la 30.000 de euro, fiecare din cei trei parteneri contribuind cu cate 10.000 de euro. Compania a exportat, in medie, 100 de tone de ulei alimentar uzat pe luna in 2013 si 400 de tone de hartie si carton, in Austria, Germania si alte tari din Europa. „Nemtii platesc cel mai bine, dar din punctul de vedere al costurilor logistice, preferam sa vindem uleiul mai aproape”.

Pentru uleiul uzat colectat de la restaurante, Stefanescu plateste in jur de 1-2 lei pe litru. „In tarile dezvoltate, de regula, nu se plateste (uleiul uzat –n.red.). In mod normal, Agentia Nationala de Mediu ar trebui sa ne ajute sa luam acest deseu gratis”, a mai spus antreprenorul. El refuza sa precizeze numele partenerilor, insa spune ca lucreaza cu cele mai mari trei lanturi de restaurante de tip fast-food din Romania.

Uleiul exportat de catre Green Environment este folosit la producerea biocarburantului ce intra in compozitia motorinei si a benzinei. „In UE exista o lege potrivit careia cei care distribuie combustibil trebuie sa foloseasca neaparat un aport de pana la 9% de biocarburant in amestecul de motorina. Pentru ca pretul uleiului brut este foarte mare, se foloseste uleiul alimentar uzat”, a explicat Stefanescu.

Pe langa Green Environment, antreprenorul este proprietar si al companiei Feelters, care ofera servicii de purificare a apei. Cele doua afaceri genereaza vanzari de peste un milion de euro. Pentru acest an, Stefanescu estimeaza o crestere a afacerilor per total cu 50%, sustinuta in special de activitatile de colectare a uleiului. „Anul acesta vom ajunge la 20% din piata locala pe partea de colectare a uleiului, mai este loc de crestere. In 2014 ma voi concentra pe piata locala, voi aduce cantitati mai mari din tara, din provincie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *