Greenpeace acuza Romania de cultivarea ilegala a OMG

In Romania, cea mai mare controversa referitoare la organismele modificate genetic (OMG) a fost actiunea declansata de Greenpeace Romania impotriva celei mai mari exploatatii agricole din tara, Insula Mare a Brailei, pe care militantii ecologisti o acuza de cultivarea, ilegala incepand cu 1 ianuarie 2007, a porumbului si soiei modificate genetic.

„Avem confirmarea ca soia modificata genetic se afla in sola din partea de sud-vest a insulei, unde sunt ferme particulare”, a declarat Gabriel Paun, reprezentantul Greenpeace Romania. Acesta a adaugat ca testele preliminare din camp au fost pozitive. La fel au fost si analizele facute in Laboratorul Umweltbundesamt, din Viena, unde specialistii au garantat ca e vorba de „soia modificata genetic detectabila”. Culturile de soia modificata genetic au fost gasite pe o suprafata de 50 de hectare.

„Suntem alarmati de informatiile pe care ni le-a transmis Ministerul Agriculturii, potrivit carora in Braila si in alte cinci judete din tara se cultiva ilegal 332,5 hectare cu porumb modificat genetic MON 108. Ministerul a refuzat sa ne spuna unde sunt aceste terenuri”, a mai declarat Gabriel Paun.

Potrivit reprezentantilor Greenpeace, porumbul modificat genetic este autorizat pentru cultivare in UE, dar nu si in Romania, deoarece Monsanto (firma americana care vinde semintele de porumb modificat genetic, Mon 108) nu a notificat Ministerul Mediului, asa cum cerea legislatia in vigoare la data insamantarii pentru sezonul 2007. Reprezentantii Garzii de Mediu au declarat, insa, ca nu au gasit niciun fel de soia modificata genetic in Insula.

Un sondaj de opinie arata ca 67% din romani si 68% din romance refuza categoric sa includa produse pe baza de organisme modificate genetic in meniul zilnic. Cei mai multi dintre romanii care resping plantele modificate genetic (72%) provin din Oltenia, Muntenia si Dobrogea, in timp ce 21% din cei care nu ar refuza sa le consume isi au resedinta in Moldova. Cu toate acestea, in Romania, porumbul modificat genetic MON 810 e cultivat in judetele: Arad (40 hectare), Braila (60 hectare), Calarasi (216 hectare) si Iasi (5 hectare).

Sursa: 9am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *