Greenpeace critica folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace critică folosirea OMG-urilor ca produse alimentare
Greenpeace critica folosirea OMG-urilor ca produse alimentare
Greenpeace critica folosirea OMG-urilor ca produse alimentare

Greenpeace a criticat Comisia Europeana pentru decizia prin care institutia a permis, la nivelul Uniunii Europene, utilizarea organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare si furaje, potrivit unui comunicat al organizatiei non-guvernamentale.

Comisia a propus modificarea legislatiei europene astfel incat statele membre sa aiba mai multa libertate in ceea ce priveste restrictionarea sau interzicerea utilizarii, pe teritoriul propriu, a OMG-urilor in hrana populatiei sau a animalelor.
Comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara, Vytenis Andriukaitis, a declarat ca, prin reexaminarea acestei legislatii, CE a ascultat preocuparile multor cetateni europeni, reflectate in pozitiile adoptate de guvernele nationale.
Insa, directorul de politici agricole al Greenpeace UE a declarat ca decizia luata de presedintele Comisiei Europene nu are nicio intentie sa aduca Uniunea Europeana mai aproape de cetatenii sai.

Franziska Achterberg a continuat: „Jean-Claude Juncker si-a incalcat promisiunea de a schimba regulile care permit accesul organismelor modificate genetic pe piata, chiar daca majoritatea tarilor membre ale UE li se opun. El a deschis portile pentru un nou val de OMG-uri doar pentru a face pe plac corporatiilor biotehnologice americane si comerciantilor”.
In plus, Comisia Europeana a adoptat, vineri, 10 noi autorizatii pentru organisme modificate genetic, astfel incat acestea sa fie folosite pentru furaje si alimente, dar deciziile de autorizare nu acopera si cultivarea.

CE a prezentat, pe 22 aprilie, rezultatele reexaminarii procesului decizional in ceea ce priveste autorizarea utilizarii organismelor modificate genetic (OMG) ca produse alimentare si ca furaje.

Un comunicat al Comisiei a aratat ca reexaminarea confirma nevoia unor schimbari care sa reflecte opiniile publicului si care sa permita guvernelor nationale sa aiba un cuvant mai greu de spus in ceea ce priveste utilizarea OMG-urilor autorizate la nivelul UE, in hrana pentru consumul animalelor (furaje) si al oamenilor (produse alimentare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *