Greenpeace: cultivatorii de plante modificate genetic trebuie sa plateasca despagubiri

Activistii au incercat sa convinga ministrii din toata lumea, adunati zilele acestea la Bonn, sa le adopte ideea

Pentru a compensa pagubele produse sanatatii oamenilor, producatorii de organisme modificate genetic (OMG) ar trebui sa plateasca despagubiri. Aceasta a fost propunerea organizatia Greenpeace, sustinuta la Bonn, in cadrul celei de a patra intalniri a guvernelor din toata lumea pe tema securitatii biologice. Intalnirea s-a desfasurat in perioada 12-16 mai, iar principalul subiect a fost OMG. S-a pus si problema gasirii unor metode mai bune pentru ca cei care fac contrabanda cu plante modificate genetic sa fie depistati mai repede.

Potrivit Greenpeace, asa ceva nu se va intampla prea curand, dat fiind faptul ca multe guverne nici macar nu au acces la ultimele date privind comertul si experimentele cu OMG.

„Companiile agro-chimice polueaza fara menajamente sursele de hrana, mediul natural si semintele lumii cu genele lor plimbarete. Companiile refuza sa puna la dispozitia guvernelor informatiile necesare pentru a detecta accele gene si vor face tot ce pot sa scape de raspundere. Guvernele trebuie sa ia atitudine in aceasta privinta, poluatorii trebuie sa plateasca (…) Companiile care striga cel mai tare ca OMG sunt sigure sunt tot acelea care lupta cel mai inversunat sa evite responsabilitatea pentru produsele lor”, a spus Jan vaan Aken, coordonator Greenpeace al campaniilor de agricultura durabila.

Anul trecut, in Romania s-au cultivat doar 332 de hectare de porumb modificat genetic

Oficial, in Romania, anul trecut s-au cultivat 332 de hectare cu porumb modificat genetic, potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi. Cu toate ca suprafata nu poate fi considerata insemnata, totusi, in luna martie ministrul Korodi a cerut public fermierilor sa nu insamanteze in 2008 porumb modificat genetic (MON810). „Avem datoria sa fim precauti. Noi avem mari semne de intrebare cu privire la cultivarea accestui soi”, a declarat ministrul, la vremea respectiva. El a anuntat chiar ca, incepand cu anul acesta, este foarte posibil ca porumbul modificat genetic sa fie interzis in Romania, dar nu definitiv, ci numai pentru o perioada. Dar asta, numai in situatia in care Comisia pentru Securitate Biologica ar putea demonstra ca porumbul respectiv este intr-adevar daunator sanatatii. Din martie si pana acum, insa, nu s-a mai intamplat nimic in acest sens.

Deocamdata, cultivarea OMG pentru consumul populatiei este interzisa in sase state europene: Franta, Austria, Polonia, Ungaria, Grecia si Italia.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *