Greenpeace: Dezastrul nuclear de la centrala Fukushima nu a fost provocat de o calamitate naturala, ci de greselile guvernului japonez

Greenpeace: Dezastrul nuclear de la centrala Fukushima nu a fost provocat de o calamitate naturala, ci de greselile guvernului japonez

Dezastrul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi, situata pe coasta estica a Japoniei, nu a fost provocat de o calamitate naturala, ci de greselile guvernului japonez, autoritatile de regmelentare si de industria nucleara, potrivit raportului Lessons from Fukushima, realizat de organizatia Greenpeace.

Concluzia raportului este ca dezastrul nuclear provocat de mana omului se poate repeta la oricare centrala nucleara din lume, milioane de oameni fiind astfel expusi riscului. „Desi declansat de tragicul cutremur si tsunami din 11 martie, dezastrul de la Fukushima a fost, in cele din urma, provocat de catre autoritatile japoneze, care au ales sa ignore riscurile si sa considere afacerea o prioritate mai mare decat siguranta,” a declarat Jan Vande Putte, campaigner Greenpeace pe energie nucleara. „Raportul arata ca energia nucleara nu este sigura in mod inerent, iar guvernele aproba in pripa construirea de noi reactoare nucleare, insa nu sunt pregatite corespunzator pentru a face fata problemelor si pentru a proteja oamenii de dezastrele nucleare. Acest lucru nu s-a schimbat de la dezastrul de la Fukushima si de aceea, milioane de oameni sunt in continuare expusi riscurilor nucleare.”

Raportul, revizuit de dr. Helmut Hirsch, expert in siguranta nucleara, atinge trei puncte importante:

1) Autoritatile japoneze si operatorii centralei nucleare de la Fukushima au facut estimari complet gresite referitoare la riscurile unui accident grav. Riscurile reale erau cunoscute, insa au fost minimizate si ignorate.

2) Chiar daca Japonia este considerata una dintre cele mai bine pregatite tari din lume in ceea ce priveste confruntarea cu dezastre majore, realitatea unui dezastru nuclear masiv s-a dovedit a fi mult mai grava decat se estimase. Planurile de stare de urgenta nucleara si evacuare au dat gres, iar oamenii nu au fost protejati.

3) Sute de mii de oameni au fost profund afectati de evacuarile menite sa-i scape de contaminarea radioactiva. Acesti oameni nu isi pot reface vietile din cauza lipsei sprijinului si compensatiilor financiare. Japonia este una dintre cele doar trei tari in care operatorul nuclear este tras la raspundere, prin lege, pentru toate costurile unui eventual dezastru. Cu toate acestea, si acolo legea si schemele de compensatie sunt necorespunzatoare. Chiar dupa un an de la inceperea dezastrului, oamenii afectati sunt lasati pur si simplu sa se descurce singuri, iar contribuabilii japonezi vor suporta, in cele din urma, majoritatea costurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *