Greenpeace isterizeaza Cernavoda

Expertii consultati de Greenpeace au ajuns la concluzia ca centrala nucleara de la Cernavoda are potential de iradiere cu tritiu, facand recomandari pentru femeile gravide si copii, pentru parasirea zonei. Concluziile expertilor au la baza interpretari proprii ale datelor existente din studiul de impact pentru realizarea unitatilor 3 si 4 si au profitat de inexistenta unor limite maxime admise la nivel mondial in domeniul invocat.

Raportul Greenpeace, elaborat de Ian Fairlie, arata ca centrala de la Cernavoda elibereaza cantitati mari de tritiu in Dunare si in aer, unitatile de masura fiind de-a dreptul impresionante, de ordinul miilor de miliarde. Fairlie sustine ca activitatea tritiului, in aceasta cantitate, poate expune populatia, motiv pentru care recomanda ca femeile gravide si copiii mici sa nu locuiasca pe o raza de 10 km in jurul reactorului, iar populatia sa nu consume alimente din natura sau gradini de pe o raza de 5 km, pentru ca radiatiile de tritiu cauzeaza cancer, malformatii congenitale si efecte genetice. In plus, recomanda Guvernului sa infiinteze o comisie de analiza a impactului tritiului asupra mediului, in urma careia sa ia o decizie cu privire la unitatile 3 si 4.

Confuzii partinitoare

Ian Fairlie a trebuit sa recunoasca faptul ca, la nivel modial, inca nu este stabilita o limita maxima admisa a activitatii tritiului, astfel ca nu se poate spune cu certitudine ca valorile impresionante prezentate sunt nocive. Mai mult, el a prezentat doar posibile evolutii ale activitatii tritiului la Cernavoda, fara a face referiri la efectul acestuia, care poate fi fara impact asupra mediului. Recent, Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare (CNCAN) a precizat ca nivelul radiatiilor emise de tritiu (n.r. – adica efectul activitatii tritiului) este cu mult sub nivelul admis. CNCAN a impus ca la Cernavoda limita maxima sa fie de 10 ori mai mica decat limita la nivel mondial; in fapt, emisiile de radiatii sunt de 100 de ori mai mici decat maximul admis. Reprezentantii CNCAN au precizat ca, in urma inspectiei facute in iunie, reprezentantii Comisiei Europene au declarat ca Cernavoda „este o centrala deosebit de curata”.

Raport dupa ureche

Pe de alta parte, Ian Fairlie a recunoscut ca nu a facut nici o masuratore la Cernavoda. „Datele provin din studiul de impact asupra mediului, din sapte seturi de date, pentru alimente si aer. Nu s-a facut un studiu comparativ pentru a vedea daca exista mai mule cazuri de leucemie sau cancer in Cernavoda, fata de alte orase”, a explicat Fairlie.

Cu toate acestea, reprezentantii Societatii Romane de Radioprotectie sustin ca Ministerul Sanatatii are programe specifice de supraveghere a starii de sanatate in acele zone si toate studiile realizate in zona au indicat ca nu exista probleme ci, mai mult, situatia numarului de cazuri de cancer si leucemie de la Cernavoda este „mai buna decat in alte zone ale tarii”.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *