Greenpeace lanseaza astazi o harta on-line interactiva, care ilustreaza toate reactoarele nucleare functionale din lume

Greenpeace lanseaza astazi o harta on-line interactiva, care ilustreaza toate reactoarele nucleare functionale din lume

Greenpeace lanseaza astazi o harta on-line interactiva, care ilustreaza toate reactoarele nucleare functionale din lume, impreuna cu estimari ale numarului de victime in cazul unui dezastru similar celui de la Fukushima, posibil la oricare dintre aceste reactoare.

Afisand cele peste 400 de reactoare, harta interactiva (1) arata ca sute de milioane de oameni locuiesc in vecinatatea acestora si ar putea fi grav contaminate, necesitand evacuare in eventualitatea producerii unui accident nuclear. Harta interactiva, care contine date din revista Nature (2) poate fi accesata din Facebook si Twitter si permite utilizatorilor sa se atentioneze unii pe altii de riscul unui accident nuclear din imediata apropiere.

„Am lansat aceasta harta interactiva pentru ca oamenii sa afle exact cat de aproape se afla de urmatorul Fukushima si pentru ca ei sa se poata avertiza unii pe altii in ceea ce priveste riscurile,” declara Aslihan Tumer, reprezentant al campaniei de energie sustenabila, din cadrul Greenpeace International.

Marti, Greenpeace a lansat raportul Lessons from Fukushima (3) care arata ca, desi tsunamiul care a lovit coasta estica a Japoniei pe 11 martie 2011 a declansat dezastrul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi, de fapt erorile guvernului Japonez si al autoritatilor de reglementare din industria nucleara au dus la aceasta tragedie. Concluzia raportului este ca un nou dezastru nuclear provocat de mana omului s-ar putea repeta la orice alta centrala nucleara din lume, milioane de oameni fiind expusi acestui risc.

„Mesajul din raportul Lessons from Fukushima este ca acest dezastru nu a afectat numai Japonia. Greselile pe care le-am vazut in Japonia se pot repeta oriunde exista reactoare nucleare si ar putea duce la un accident major in orice tara,” adauga Tumer. „Au trebuit evacuati peste 150.000 de oameni de pe raza centralei Fukushima Daiichi, dar acestia nu au primit compensatiile necesare pentru a-si reface vietile. Alte Sute de mii de oameni au ramas in zone puternic contaminate, fiind expusi riscurilor unor viitoare afectiuni.”

Decizia Japoniei de a organiza evacuarile pornind de la mici zone geografice circulare din jurul centralei de la Fukushima a fost nepotrivita, pentru ca radiatiile nu se raspandesc in mod uniform, ci prin coridoare, deplasarea fiind influentata de factori precum circulatia maselor de aer si topografia zonei. Un dezastru nuclear ar putea necesita evacuarea oamenilor chiar si de la cateva sute de kilometri de un accident. Instrumentul on-line dezvoltat de Greenpeace arata numarul oamenilor care ar trebui evacuati la distante de pana la 300 km, in cazul unui accident grav.

Autoritatile nipone au inregistrat 573 de decese din cauze legate de dezastrul nuclear (4). Acestia nu au murit din cauza expunerii directe la radiatie, insa, daca dezastrul nuclear nu ar fi avut loc, acei oameni ar fi fost inca in viata.

„De vreme ce urmatorul dezastru nuclear ar putea avea loc oriunde exista un reactor nuclear, consecintele teribile ale acestuia trebuie sa cada in responsabilitatea guvernului tarii respective, pentru ca a continuat sa ignore riscurile si sa actioneze ca si cum energia nucleara ar fi sigura,” mai spune Tumer.
„Singura cale prin care putem preveni accidentele nucleare este inchiderea treptata a reactoarelor nucleare, urmata de inlocuirea acestora cu surse regenerabile de energie si de imbunatatirea masurilor de eficienta energetica.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *