Gripa aviara, o pisica moarta de doi ani la poarta autoritatilor din Romania

Ancheta epidemiologica preliminara conduce la concluzia ca pasarile domestice din localitatea Murighiol au fost contaminate cu virusul gripei aviare prin intermediul pasarilor migratoare, a anuntat, ieri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

„Conform datelor prezentate in raportul Rezervatiei Naturale Biosfera Delta Dunarii, in data de 28 noiembrie au fost semnalate in zona Murighiol 6.800 de pasari salbatice. Trebuie mentionat ca furajele administrate pasarilor din gospodaria respectiva proveneau dintr-o zona frecventata de pasari salbatice”, precizeaza un comunicat remis de ANSVSA.

Dupa a doua dezinfectie a gospodariei din Murighiol unde a fost depistat virusul aviar H5N1, DSVSA Tulcea suspecteaza trecerea virusului aviar la o pisica gasita moarta. „S-a efectuat a doua dezinfectie in curtea familiei Vorinca, unde s-a constatat ca exista si un cadavru de pisica. Aceasta pisica a consumat, potrivit declaratiei proprietarului, maruntaiele unor pasari salbatice pe care le-a avut persoana respectiva in urma cu vreo doua saptamani, ceea ce confirma ca pa
togenitatea virusului este destul de mare, pentru ca virusul se transmite si la carnasiere. Cadavrul de pisica este in laborator, in lucru, si va fi trimis si la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara”, a declarat Marilena Tertis, director adjunct al DSVSA Tulcea, citata de NewsIn. Potrivit aceleiasi surse, virusul gripei aviare provine din mediul salbatic, fie de la pasarile salbatice aduse de Ioan Vorinca in gospodaria sa, fie de la furajele cu care au fost hranite animalele si care ar fi putut fi contaminate de pasarile salbatice. In ceea ce priveste monitorizarile efectuate in zona Murighiol, reprezentantii DSVSA Tulcea au anuntat ca, in afara de pasarile moarte din gospodaria familiei Vorinca, nu s-au mai inregistrat alte mortalitati, iar aceasta institutie efectueaza controale si in localitatile invecinate acestei comune. „Nu s-au mai inregistrat mortalitati in localitatea Murighiol. In zona de supraveghere, echipe formate din inspectori ai DSVSA si ai ANSVA au efectuat controale in zona de supraveghere, respectiv Colina, Plopu, Dunavat, Bestepe, Mahmudia si Sarinasuf, s-au recoltat si probe de sange de la pasari, care vor fi analizate in cursul zilei de astazi”, a declarat Marilena Tertis. Si reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si ai Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi sustin ca, pana in prezent, agentii ecologi si vanatorii nu au depistat mortalitati de pasari in Delta Dunarii. Vanatoarea va fi restrictionata din cauza gripei aviare, a spus directorul Directiei Sanatate Animala din cadrul ANSVSA, Nicolae Lazar.

Se reactiveaza comandamentele antiepizootice
Autoritatea Judeteana Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Constanta a solicitat primariilor sa reactiveze comandamentele antiepizootice si sa semnaleze eventualele probleme, iar specialistii monitorizeaza in special zona de granita dintre judetele Constanta si Tulcea. „Toate primariile au fost avertizate sa isi reactiveze comandamentele locale antiepizootice, iar medicii veterinari zonali au fost informati ca trebuie sa efectueze controale in zonele de responsabilitate. Medicii veterinari trebuie sa verifice si modul in care isi tin localnicii pasarile, respectiv in spatii ingradite, si sa se acorde o atentie sporita in zonele in care oamenii cresc gaste si rate si exista luciu de apa”, sustin autoritatile din judetul Constanta. „O atentie sporita se acorda localitatilor aflate la granita cu judetul Tulcea, la Mihai Viteazu si Istria, dar si la Saraiu, unde exista o alta intrare din judetul invecinat, zonele fiind monitorizate”, au mai spus autoritatile din Constanta. Ministerul Sanatatii a anuntat ca 780 de persoane din totalul de 3.600 de locuitori ai comunei Murighiol au fost vaccinate, iar actiunea va continua.Comandamentul Antiepizootic Central se va reuni, astazi, la sediul Ministerului Agriculturii, pentru a analiza situatia, ca urmare a aparitiei focarului de gripa aviara la Murighiol.

(Stefan Etves)

Aviara de anul acesta pe mainile celor care au gestionat-o penal pe cea de anul trecut

Mai multe dosare penale instrumentate pe numele unor inalti functionari din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Protectia Alimentelor (ANSVSA) se afla in lucru la DNA si la Parchetul General.

Lupta cu aviara de anul acesta s-a inceput cu aceleasi personaje care se afla in ancheta penala, dupa ce anul trecut s-au capatuit de pe urma acestei boli. Dosarul lui Stefan Nicolae, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, s-a oprit undeva la DNA, in timp ce actualul presedinte al DSV Tulcea, Marian Avram, este si el cercetat pentru activitatea din perioada cat a fost presedinte al ANSVSA. Acestia fac acum frunt comun si linistesc populatia, dupa ce primul focar de aviara a fost depistat la Murighiol (judetul Tulcea). Cazul primului combatant cu aviara a fost prezentat in repetate randuri de mass-media. Folosindu-se de functia pe care o avea, directorul Stefan Nicolae a redirectionat mai multe contracte catre sereleul fiului sau, Bogdan.

Cum pe traseul respectiv au fost arse o serie de etape ale unei licitatii legale, procurorii Parchetului General au intrat pe fir. Dosarul lui Stefan Nicolae a fost finalizat, insa pe ultima suta de metri a aparut ideea ca acest caz ar fi de fapt de competenta DNA. Asa ca zilele acestea urmeaza ca procurorii anticoruptie sa se pronunte daca vor fi sau nu cei care vor merge la instanta alaturi de directorul Nicolae.

Gripa de Tulcea, identificata in laboratoare minune
Pe vremea cat la ANSVSA era presedinte PD-istul Marian Avram, la Tulcea a fost dat in functiune un laborator ultra-performant de diagnosticare a bolilor. Costurile acestuia au fost un alt subiect care a atras atentia procurorilor. Acum, o data cu aparitia noului focar de aviara, exista si o justificare pentru purcoiul de bani bagat in acel laborator. Ironia sortii a facut ca laboratorul sa fie acum in subordinea aceluiasi Marian Avram, care intre timp s-a intors la sefia DSV Tulcea. Avand in vedere aceste aspecte, se pune problema unei coincidente stranii intre aparitia primului focar de gripa si utilitatea laboratorului respectiv. Se creeaza practic o justificare pentru acea investitie.

Nicolae si Avram raman sub umbrela lui Tariceanu
Conform actualei organizari, ANSVSA nu mai are subordonare directa fata de Ministerul Agriculturii, ci a devenit autoritate guvernamentala. Fiind una dintre zecile de agentii din subordinea directa a cabinetului Tariceanu, controlul asupra sa este unul mult mai redus. Aceasta poate fi si o explicatie a faptului ca personaje precum Stefan Nicolae sau Marian Avram sunt in continuare pastrate pe functii, desi cel putin in primul caz procurorii le-au gasit o serie de vinovatii evidente. Chiar daca urmarirea penala a fost demult inceputa, iar dosarul sau mai are putin si ajunge in instanta, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala nu a fost nici macar o zi suspendat din functie. Mai mult, acesta a lasat sa se inteleaga ca se bucura de sustinerea neconditionata a actualei conduceri a ANSVSA.

(Dan Bucura)

Bulgaria e in alerta

Bulgaria a interzis vanzarea de pasari vii la targurile din regiunile situate in apropierea Dunarii, in vederea prevenirii raspandirii virusului H5N1 dinspre Romania, unde a fost confirmat un nou focar de gripa aviara. Ministerul Agriculturii a inchis targurile de pasari in sapte orase din nord-estul tarii, de-a lungul granitei cu Romania, si a cerut veterinarilor sa verifice zilnic pasarile salbatice de pe tot teritoriul tarii. Combinatele industriale au fost somate sa efectueze controale mai drastice ale normelor de igiena si sa isi tina pasarile in adaposturi. Bulgaria, ca si Romania, se afla pe ruta migratoare pontica pe care o folosesc pasarile salbatice in drumul dinspre Scandinavia si Siberia catre nordul Africii pe timpul iernii. Expertii afirma ca pasarile din estul Asiei au adus virusul la Marea Neagra. Bulgaria a depistat virusul H5N1 la patru lebede in primavara lui 2006, dar nu a avut o epidemie de gripa aviara.

OMS: Lumea nu poate face fata unei pandemii de aviara
Romania este a saptea tara europeana care a raportat cazuri noi de gripa aviara in acest an. Celelalte state aflate pe lista sunt Cehia, Franta, Germania, Ungaria, Rusia si Marea Britanie. In Marea Britanie, un raport preliminar privitor la izbucnirea gripei aviare in Suffolk arata ca principala cauza „ar putea fi” pasarile salbatice. Nu exista insa dovezi in acest sens, potrivit BBC. Virusul a fost identificat in Germania chiar si la rate si gaste sanatoase, crescand astfel riscul de imbolnavire la om. O cincime din populatia tarilor afectate de o eventuala pandemie de gripa aviara ar putea contracta virusul H5N1, transmisibil la om, a avertizat in luna iulie directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Margaret Chan, potrivit AFP. „Nici o tara nu este in intregime pregatita” pentru eventualitatea unei pandemii de gripa, a subliniat dr. Chan intr-o conferinta de presa de la Geneva. „Nu vor exista suficiente rezerve, nici de medicamente, nici de material sanitar de genul mastilor”, a adaugat ea. Potrivit directorului OMS, „rata de atac ar putea atinge 20%” din populatia afectata de virus. „Este posibil sa ne confruntam cu o pandemie. Vom reusi sa o stapanim? Nu stiu, dar ar fi o iresponsabilitate sa nu incercam”, a declarat oficialul OMS, reamintind ca „60% dintre persoanele infectate au murit”. Cel putin 330 persoane au foste infectate cu H5N1 incepand din 2003, iar 205 dintre ele au murit, majoritatea in Asia. Oficialul OMS s-a declarat insa multumit de dezvoltarea masurilor de pregatire.

Sursa: Gardianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *