Gripa porcina se combate cu… batista

Pentru a se feri de gripa porcina, boala care a ucis pana acum peste 100 de oameni in Mexic si ameninta sa se extinda cu repezi-ciune in toata lumea, Ministerul Sanatatii ii sfatuieste pe romani sa se spele pe maini si sa foloseasca doar batista personala.
gripa porcina
Autoritatile sanitare din intreaga lume au intrat in alerta ca urmare a epidemiei de gripa porcina. Potrivit Ministerului Sanatatii, boala a ucis pana acum 103 oameni si alte 1.149 de persoane sunt suspectate de gripa porcina in Mexic, tara aflata la originea epidemiei. Viroza a trecut granita, 20 de cazuri fiind confirmate deja in Statele Unite (in California, Texas, Kansas, Ontario si New Mexico) de Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor Transmisibile din SUA, iar Agentia France Press vorbea de primul caz din Europa, confirmat ieri in Spania.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si-a aratat ingrijorarea fata de aparitia virusului, identificat drept A/H1N1, transmisibil de la om la om si cu un potential de pandemie (epidemie globala) foarte mare. O intalnire de urgenta intre ministrii sanatatii din tarile UE pe tema gripei porcine a fost anuntata pentru joi.

S-a infiintat comitetul de coordonare

Vestile alarmiste despre gripa porcina nu impresioneaza insa prea tare autoritatile romane, care se misca destul de greu. Ministerul Sanatatii a infiintat duminica un comitet de coordonare care urmeaza sa stabileasca masurile in cazul in care in Romania ar aparea imbolnaviri. Primele masuri concrete se lasa insa asteptate. Ieri, comitetul de coordonare a stabilit la nivel declarativ pasii care urmeaza sa fie facuti pentru identificarea cazurilor de gripa porcina si masuri de prevenire, insa nu a trimis nimic institutiilor subordonate din teritoriu.
In judetul Dolj, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Sanatatea Alimentelor (DSVSA) si Directia de Sanatate Publica (DSP) nu aveau ieri alte informatii decat cele furnizate de presa. DSP Dolj a primit doar o circulara din partea Ministerului Sanatatii, prin care era avertizata sa nu ofere nici un fel de informatii despre gripa porcina ca sa nu panicheze populatia. Ar fi fost si greu, din moment ce specialistii DSP Dolj nu aveau nici macar informatii elementare despre aceasta boala. Nici spitalele nu aveau habar. Managerul Spitalului de Urgenta Craiova, dr. Cristina Calangiu, sustine ca nu s-au primit nici un fel de instructiuni despre ce ar trebui sa faca spitalele in cazul in care ar avea un pacient suspect de gripa porcina.

Spitalele vor primi antivirale si dezinfectante

Se pare ca nici Ministerul Sanatatii nu stie prea multe despre noul virus gripal. De aceea, institutia care vegheaza la sanatatea cetatenilor recomanda deocamdata ca tot romanul sa fie exigent cu igiena corporala.
„Se recomanda intensificarea regulilor de igiena personala – in special spalatul pe maini, folosirea batistei personale pentru tuse si stranut, evitarea automedicatiei si a calatoriilor in zonele afectate. In cazul in care acestea sunt inevitabile, se recomanda respectarea cu strictete a regulilor de igiena personala”, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Sanatatii.
Orice persoana care a calatorit in zonele de risc, Mexic sau SUA, si care prezinta simptome suspecte va fi internata la Spitalul de Boli Infectioase „Matei Bals” si vor fi anuntate autoritatile medicale.
Ministerul Sanatatii intentioneaza, de asemenea, sa scoata din rezerva de stat antivirale si substante dezinfectante care vor fi distribuite spitalelor de boli infectioase din centrele universitare.

Recomandari

Gripa umana cu tulpina de origine porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparata termic. Boala se transmite prin aer, iar simptomele sunt similare cu ale gripei obisnuite: febra, siptome respiratorii. Ministerul Sanatatii recomanda izolarea la domiciliu, purtarea unei masti care sa acopere atat gura, cat si nasul (inclusiv la domiciliu) si anuntarea imediata a medicului de familie in cazul oricarei infectii respiratorii care se manifesta cu febra. Daca medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, aceasta se va prezenta de urgenta la camera de garda a unei sectii sau spital de boli infectioase.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *