Groapa de gunoi in Farcasa, fara stirea localnicilor

Groapa de gunoi in Farcasa, fara stirea localnicilor

Cele doua gropi ecologice de gunoi care vor fi construite in judet dau nastere la noi scandaluri. Nici in al 12-lea ceas nu se stie un amplasament exact pentru a construi una din cele doua gropi ecologice, amplasament care sa fie dat ca sigur de catre autoritatile judetene.

Anuntul facut de autoritati cu privire la amplasarea depozitului de deseuri din partea de sud a judetului in comuna Buzesti, localitatea Farcasa, a incins spiritele in cadrul unei conferinte de presa.

Reprezentantii Consiliului Judetean Maramures au fost acuzati ca, la fel ca de fiecare data cand a fost vorba de gasirea unor amplasamente pentru aceste gropi, si acum au pus caruta inaintea cailor, in sensul in care intai au anuntat mai intai amplasamentul si abia apoi s-au gandit sa vorbeasca cu oamenii. Astfel ca exista posibilitatea ca autoritatile judetene sa se confrunte cu un refuz categoric din partea localnicilor, care nu cunosc problema.

„Din pacate, lumea este dezinformata si, de la groapa de gunoi sau sobolani de un jumatate de metru, s-a ajuns la altceva. Nici nu am inceput bine sa implementam acest proiect ca deja sobolanii erau de un jumatate de metru. Revenind, terenul de la Farcasa corespunde la toti parametrii. Si din punct de vedere al distantelor, al situarii in partea de sud si din punct de vedere geologic sau tehnic”, a aratat presedintele CJ Maramures, Mircea Man.

Reprezentantii Consiliului Judetean Maramures trebuie sa identifice cat mai repede zonele unde vor fi amplasate cele doua depozite din judet, deoarece termenul de predare al acestui proiect este luna martie 2011, depasirea dead-line-ului fiind similar cu pierderea finantarii. Mai mult decat atat, cei de la CJ MM au termen pana in data de 15 decembrie ca sa vina cu amplasamentul pentru una dintre cele gropi ecologice din judet. Man s-a aratat deranjat de acuzatiile venite din partea presei, spunand ca „in momentul in care discuti cu populatia trebuie sa ai datele concrete”.

„Trebuia sa vina si sa se consulte cu noi. Vine la mine de 10 zile sau de o saptamana si imi spune ca vrea sa faca o ferma, o asociatie… Nu e frumos a veni cu o minciuna la un om batran in casa. Trebuia sa vina si sa vorbeasca cu oamenii. Pana la capat nu stiu ce si cum a fi”, a aratat in plenul conferintei unul dintre locuitorii din Farcasa, Augustin Barbu.

Daca partea de sud este ca si „rezolvata”, pentru groapa din partea de nord inca se cauta solutii, in lupta fiind acum patru posibile amplasamente. Nerezolvarea problemei de mediu cauzata de gropile de gunoi din judet va conduce la plata unor penalitati date de catre Comisia Europeana, in cuantum de 200.000 euro/zi.

Valoarea totala al proiectului este in jur de 50 de milioane de lei, iar contributia Consiliului Judetean se ridica la suma de 5 milioane euro. Cea mai mare parte a finantarii, circa 75%, vine de la Uniunea Europeana iar restul de bugetul stat.

Nimeni insa nu vorbeste de recuperarea banilor care s-au cheltuit pentru diferitele deplasari prin Viena sau Ungaria de catre o parte a alesilor judeteni pentru a vedea cum arata o astfel de groapa ecologica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *