Groapa „ecologica” de gunoi a falimentat agricultura de pe malul Prutului

Groapa "ecologica" de gunoi a falimentat agricultura de pe malul Prutului

Din anul 2005, de cand la Tutora s-a amenajat groapa ecologica a municipiului Iasi, terenurile agricole din zona sunt practic calamitate • Desi se cultiva mii de hectare, productiile realizate aduc firmele in pragul falimentului • Cauzele sunt poluarea si numarul mare de ciori atrase de gunoaie care mananca si culturile din jur • Firma Agrimarvas din Iasi a avut anul trecut pierderi consistente, productia pe o suprafata de 100 de hectare fiind de doar 700 kg de porumb pe hectar, in comparatie cu o productie medie de 5.000 de kg pe hectar

Amenajarea gropii de gunoi la Tutora, din fonduri europene, a afectat destul de grav agricultura de pe malul Prutului. Desi in zona se cultiva mii de hectare de teren recoltele sunt mult sub asteptari. Pe chipurile agricultorilor care au investit in zona respectiva se citeste dezamagirea. Explicatiile pentru recoltele slabe sunt poluarea solului si faptul ca gunoaiele atrag ciorile care mai mananca si plantele cultivate pe terenurile din jur.

Datorita faptului ca aici exista terenuri cu potential agricol foarte ridicat, multi investitori se hotarasc sa planteze in aceasta zona diferite culturi de porumb, grau, lucerna sau soia. De exemplu, firma Agrocapital, care exista pe piata agricola din 2004, are in jur de 5.000 de hectare de teren agricol in judetele Vaslui, Bacau si Iasi. Langa groapa de gunoi a judetului Iasi detine aproximativ 1.200 de hectare de teren agricol. Anul acesta va planta culturi de porumb pe o suprafata de 240 de hectare, cheltuind intre 500 si 600 de euro pe hectar. Lucrarile de semanare au inceput deja, iar pe langa ingrasamantul natural folosit pentru fertilizarea solului, a fost utilizat si micorita, un nou tip de ingrasamant.

Sistemele de irigatii nu sunt functionabile la Tutora, momentan desfasurandu-se un proiect pe 20 de hectare la Costuleni. Profitul scazut in investitiile din aceasta zona se datoreaza faptului ca aerul este poluat de la toxinele si gazele emanate de materialele depozitate la groapa de gunoi, iar cand ploua, substantele chimice se infiltreaza in panza freatica a solului. Porumbul este o planta sensibila la metalele grele, de aceea culturile de acest gen necesita o atentie sporita.

„Problema cea mai mare nu este groapa de gunoi. Ciorile si graurii afecteaza cultura de la Tutora. In fiecare dimineata, ciorile au un program de masa. Vin la 6,00 dimineata, mananca din groapa de gunoi, se muta pe culturile de porumb si mananca totul de acolo iar apoi se intorc in Copou”, a declarat italianul Michele Sellitto, director tehnic al Agrocapital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *