Groenlanda intra la apa pe zi ce trece

groenlandaIncepand cu 2002, numarul cutremurelor glaciare de pe insula s-a dublat. Seismele sunt provocate de miscarea rapida a ghetarilor, care se topesc mai repede decat se credea. Cutremurele se resimt mai ales in lunile iulie si august.

Groenlanda este o insula imensa, cu o suprafata mai mare de doua milioane de kilometri patrati, situata in nord-estul Canadei, aproape de Polul Nord. Teritoriul ei este astazi acoperit, pe 85 % din suprafata sa, de una dintre cele mai mari calote glaciare din lume. In unele locuri, aceasta calota masoara mai mult de 3 kilometri grosime. In ultimii ani insa, ritmul de topire a ghetarilor a fost cu mult mai intens decat au estimat anterior oamenii de stiinta.

Groenlanda se invecineaza la nord cu Oceanul Arctic, la est cu Marea Groenlandei, iar la sud-est si la sud cu Oceanul Atlantic. Tarile cele mai apropiate sunt Canada, Islanda si Norvegia. Desi din punct de vedere geografic, Groenlanda ar fi parte a Americii de Nord, insula este legata, mai ales din punct de vedere economic, de Europa, pentru ca apartine Regatului Danemarcei.

Incalzirea globala face ca ghetarii Groenlandei sa alunece in mare si sa creasca astfel nivelul Oceanului Planetar
Incalzirea globala face ca ghetarii …
Partea de sud a insulei, ce aminteste de epoca vikingilor, ofera peisaje verzi ce contrasteaza cu albastrul ghetii si al calotei glaciare. Vestul, cel mai vizitat de turisti, este leaganul fiordurilor de gheta. Partea de nord este pamantul eschimosilor, un loc ramas autentic pentru ca, acolo, nu este surprinzator sa intalnesti inca vanatori imbracati in pantaloni confectionati din piele de urs.

Pe insula, densitatea populatiei este de 0,02 locuitori/ km². In aceasta situatie, raportat la dimensiunile sale, Groenlanda este una dintre tarile cel mai putin populate din lume. Conditiile climaterice foarte aspre din aceasta regiune au favorizat formarea unui ecosistem cu totul particular. Niciun locuitor nu traieste pe calota, orasele si satele regasindu-se toate pe coastele stancoase acoperite de o vegetatie pitica, tundra. A aparut o noua insula Calota glaciara a Groenlandei se topeste cu o viteza mult mai mare decat au calculat oamenii de stiinta cu ceva timp in urma.

Citeste articolul Groenlanda intra la apa pe zi ce trece integral in Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *