Grupul ecologist Indigo monitorizeaza avizarea amenajarii unei microhidrocentrale langa Comandau

Grupul ecologist Indigo monitorizeaz? avizarea amenaj?rii unei microhidrocentrale lâng? Comand?u
Grupul ecologist Indigo monitorizeaza avizarea amenajarii unei microhidrocentrale langa Comandau
Grupul ecologist Indigo monitorizeaza avizarea amenajarii unei microhidrocentrale langa Comandau

Liderul grupului ecologist Indigo din Sfantu Gheorghe, Toro Attila, a declarat ca va monitoriza „cu mare atentie” autorizarea construirii unei microhidrocentrale pe Raul Basca Mare, in apropierea localitatii Comandau, mentionand ca ong-ul sau se va opune investitiei daca aceasta va afecta ecosistemul.

„Vrem sa stim ce efecte va avea aceasta constructie asupra mediului inconjurator, ce impact va avea pentru locuitorii din zona. Din cate stim, Raul Basca alimenteaza cu apa nu doar localitatea Comandau, ci si statiunea Covasna, prin urmare ne intereseaza in mod deosebit acest subiect si asteptam si o dezbatere publica. (…) Stim ca mai multe asociatii ecologiste s-au opus construirii unor astfel de microhidrocentrale in tara”, a spus Toro Attila.

Directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat ca membrii Comisiei de Analiza Tehnica, reuniti vineri, au dezbatut in prima faza cererea privind emiterea acordului de mediu solicitata de S.C. Abies Energy din Sfantu Gheorghe in vederea realizarii unei amenajari hidroenergetice pe Raul Basca Mare.

„Procedurile vor continua, vor urma cursul legal. Am cerut sa ni se prezinte un studiu de impact. (…) Stim ca in ultima perioada, in tara, au fost atacate aceste investitii, dar noi, in judetul Covasna, suntem intr-o situatie fericita pentru ca este singura cerere de acest fel. Nu puteam sa nu primim documentatia. (…) Vom urma intreaga procedura asa cum scrie la carte. Va mai pot spune ca investitia nu va fi pe teritoriul vreunui sit Natura 2000”, a spus Gheorghe Neagu.

Grupul ecologist Indigo a organizat anul acesta mai multe actiuni de protest impotriva fabricii de cherestea de la Reci a concernului austriac Holzindustrie Schweighofer. Membrii grupului format din mai multe ong-uri au cerut stoparea investitiei pe motiv ca va afecta mediul inconjurator, va distruge padurile din judet, va falimenta micii intreprinzatori locali din industria lemnului si va avea efecte dezastruoase asupra rezervatiei naturale ‘Mestecanisul’ de la Reci, precum si asupra turismului din zona.

In pofida protestelor, concernul austriac, care mai are patru fabrici de cherestea in tara noastra la Sebes, Siret, Radauti si Comanesti, a obtinut toate avizele necesare, iar anul acesta a inceput constructia fabricii de la Reci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *