Gunoaiele din rauri pun la pamant Sistemul Energetic National

Gunoaiele din rauri pun la pamant Sistemul Energetic National
Gunoaiele din rauri pun la pamant Sistemul Energetic National

Cantitatile uriase de deseuri deversate in rauri de romani, ajunse apoi in lacurile de acumulare ale Hidroelectrica pun in pericol productia de electricitate si siguranta, au spus oficialii companiei.

Poluarea apei furnizate de Administratia Nationala “Apele Romane” pune in pericol siguranta sistemului energetic national, au atras ieri atentia reprezentanti ai companiei Hidroelectrica. Gunoaiele aruncate in fluviu au creat hidrocentralei Portile de Fier I “probleme de o gravitate deosebita”.

“Hidrocentrala Portile de Fier I, care produce 48% din energia electrica furnizata de Hidroelectrica si circa 65% din serviciile tehnologice de sistem, s-a confruntat cu probleme de o gravitate deosebita din cauza patrunderii in turbine a diferitelor corpuri plutitoare aduse de Dunare. In luna aprilie 2014, prin gratarele hidroagregatului nr. 1 de la Hidrocentrala Portile de Fier I a patruns o anvelopa uzata care a blocat functionarea turbinei hidraulice. Efortul depus de Hidroelectrica pentru remedierea avariei a insemnat peste 48 ore de munca continua, pierderi de energie si, implicit, de venituri. O luna mai tarziu (…) un bustean a distrus barele gratarului blocand palele aparatului director cu consecinta indisponibilizarii hidroagregatului pentru 30 de ore”, a aratat compania intr-un comunicat de presa.

Lacurile de acumulare, invadate de gunoaie

Situatia nu se intalneste doar la centrala Portile de Fier I, ci in mai toate lacurile de acumulare de pe teritoriul Romaniei. Lacurile sunt invadate de resturi din gospodariile populatiei, deseuri de la exploatarile forestiere, busteni, PET-uri, anvelope uzate, lesuri ale animalelor moarte. Toate acestea sunt aduse de afluenti in zona camerelor de incarcare si a prizelor de apa ale hidrocentralelor pe care, in cel mai bun caz, le infunda.

Hidroelectrica tine sa precizeze ca aloca anual sume uriase pentru remedierea situatiei, desi nu este in sarcina sa sa asigure calitatea apei folosite. Pentru apa primita, Hidroelectrica plateste anual Administratiei Nationale Apele Romane nu mai putin de 80 de milioane de euro.

“Pentru a evita infundarile de gratare la prize si la camerele de incarcare, Hidroelectrica aloca milioane de euro in fiecare an pentru achizitia si exploatarea masinilor si graifarelor de curatat gratare si pentru igienizarea frontului de retentie (colectarea si transportul plutitorilor de la suprafata apei). Apa asigurata de Administratia Nationala Apele Romane, ar trebui sa fie livrata la nivelul calitativ prevazut de lege, fara copaci, PET-uri, anvelope si alti plutitori”, se mentioneaza in comunicat.

Hidroelectrica cere Administratiei Nationale “Apele Romane” si Garzii Nationale de Mediu sa-si “exercite prerogativele legale”, pentru a determina “adevaratii poluatori”, sa se conformeze legislatiei de mediu in vigoare si sa-i oblige, sa limiteze sau dupa caz, sa repare efectele poluarii produse.

Popa: Este un obicei de a arunca gunoiul pe malul raului

Costel Popa, expert al Coalitiei pentru Mediu spune: ”Cauza prezentei unui numar mare de PET-uri pe ape este iresponsabilitatea producatorilor acestora (companiile ce vand bauturile racoritoare, alcoolice etc.) si absenta infrastructurii de colectare, selectare-prelucrare a acestora. In plus, la noi este un obicei de a arunca gunoaiele pe malul raului. Primariile nu fac nimic, caci primarii sunt dependenti de votul local si nici „Apele Romane“ nu face nimic. Se construieste ilegal mult, iar molozul este aruncat oriunde. Cadrul legal este firav, este depasit de realitatile din teren”.

Gunoaiele, mai multe decat pestii

Un studiu efectuat de catre Universitatea din Viena a aratat ca in medie Dunarea transporta zilnic spre Marea Neagra 4,2 tone de deseuri. Cercetarile au cuprins un segment de 80 kilometri intre Viena si Bratislava care este oricum mai curat decat segmentul romanesc al fluviului. Cercetatorii austrieci au fost surprinsi sa constate ca densitatea reziduurilor a depasit-o pe cea a pestilor. La 1.000 metri cubi de apa au fost identificate 317 particule de mase plastice si doar 275 larve de peste. Particulele ingerate din greseala de pasari si pesti pot provoca moartea acestora, au spus specialistii austrieci citati de agentia spaniola EFE. Dunarea traverseaza 10 tari pe o lungime de 2.800 kilometri, iar apele acesteia sunt afectate de activitatile a 80 de milioane de locuitori din 19 tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *