Gunoiul baga zazanie intre Craiova si Dolj

Municipalitatea craioveana si consiliul judetean sunt pe punctul sa intre in conflict din cauza masterplanului de deseuri intocmit pentru Dolj. Potrivit documentului, groapa ecologica de gunoi de la Mofleni, singura conforma normelor europene, ar urma sa fie folosita de toate localitatile doljene.

Documentul privind gestionarea deseurilor din Dolj pentru urmatorii ani prevede, printre altele, inchiderea tuturor gropilor de gunoi care nu corespund normelor europene, 386 la numar, si utilizarea exclusiva a gropilor conforme. In cazul judetului Dolj, singurul depozit conform este cel de la Mofleni, situat langa Craiova si folosit de municipalitatea din Banie. Strategia pe deseuri mai prevede si infiintarea a sase statii de transfer a deseurilor in tot judetul, care constituie practic puncte de colectare si selectare a gunoiului din cele 111 unitati administrativ-teritoriale ale Doljului. Tot gunoiul adunat din judet ar urma sa ajunga la groapa ecologica de la Mofleni prin intermediul unor masini achizitionate tot in cadrul proiectului, masini care ar traversa insa in acest fel toata Craiova. Potrivit autoritatilor judetene, acest aspect a nemultumit administratia locala municipala, care a refuzat sa-si dea acordul pentru un asemenea plan. Chiar daca, din estimarile consiliului judetean, Doljul ar urma sa primeasca fonduri de mediu in valoare de cel putin 30 de milioane de euro pentru punerea in practica a masterplanului.

Exista si varianta B

Problema a fost pusa pe tapet de conducerea executiva a administratiei judetene, intr-o conferinta de presa, in care autoritatilor locale din Banie li s-a cerut sa cedeze. Ion Prioteasa, presedintele CJ, a declarat ca, desi problema nu pune in pericol accesul la banii europeni, depozitarea gunoiului judetean in groapa de la Mofleni e singura solutie pe termen scurt. „Acest proiect stagneaza din cauza refuzului Consiliului Local Craiova de a permite localitatilor din Dolj sa depuna gunoiul in depozitul de la Mofleni. Practic, prin acest masterplan trebuie inchise toate cele 386 de gropi neconforme din Dolj, iar singura conforma este cea de la Mofleni. Noi ne imaginam masini din care curg gunoaie mergand pe strazile Craiovei. Daca e asa, nici eu nu vreau, dar speram sa fie altfel, pentru ca statiile de transfer din judet preiau gunoiul, il selecteaza, trece printr-o statie biomecanica si, in final, ajunge cenusa. Practic, acea cenusa va fi transportata la groapa de la Mofleni”, a spus Prioteasa. Ulterior, presedintele CJ a precizat ca, in cazul in care varianta prezentata nu e sustinuta de municipalitate, pot fi luate in discutie si alte solutii. „Exista si varianta construirii unui drum ocolitor, astfel incat masinile sa nu mai treaca prin Craiova. Ideea este ca judetul sa castige banii pe acest masterplan, localitatile sa depoziteze gunoiul la Mofleni si apoi sa obtinem deschiderea celui de-al doilea depozit intr-o zona argiloasa, cum este Predesti-Sopot”, a adaugat Prioteasa.

Depozitul de la Mofleni, propus pentru mutare

Problema pare insa limpede in viziunea edililor Baniei, care sustin ca solutia transportarii gunoaielor din tot Doljul la Mofleni nu este viabila. Potrivit reprezentantilor primariei, in Strategia pe termen lung aprobata de administratia locala se prevede faptul ca groapa ecologica de la Mofleni urmeaza sa fie mutata pana in 2013 din actuala locatie, dat fiind faptul ca este situata mult prea aproape de Jiu. „Suntem constienti ca exista si beneficii ale acestui proiect, insa planul trebuie analizat. Actualul amplasament al depozitului este aproape de Lunca Jiului si de constructiile existente, iar strategia pe termen lung a primariei care a fost aprobata prevede mutarea depozitului de la Mofleni. In plus, noi dorim sa mentinem ecologizarea si spatiile verzi, nu sa umplem orasul de gunoaie.

Alt aspect este acela ca nu domnul primar sau executivul primariei decid asupra acestei chestiuni, ci Consiliul Local Craiova, si, ca atare, noi vom propune consilierilor un proiect de hotarare in acest sens”, a declarat Carmen Licu, purtatoare de cuvant a Primariei Craiova.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *