Gunoiul de grajd pune probleme fermierilor si autoritatilor locale

Gunoiul de grajd pune probleme fermierilor si autoritatilor locale
Gunoiul de grajd pune probleme fermierilor si autoritatilor locale

Fermierii si primariile trebuie sa se conformeze regulilor de gestionare a gunoiului de grajd, pana la sfarsitul anului fiind obligatorie, dar imposibila, intocmirea planurilor locale.

Planurile locale, la nivelul fiecarei comune, pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati din surse agricole trebuie sa devina realitate pana la sfasitul acestui an. Problema e mai veche, in ultimii ani se tot fac simpozioane, se trag semnale de alarma, se vorbeste despre cat de periculoase pot fi sursele de apa contaminate, in special pentru copii, insa nimeni nu se astepta ca atat de curand va veni scadenta.

Directia Agricola Judeteana a transmis zilele trecute catre primarii o adresa a ministerului prin care sunt instiintate de obligatii, precum si un model de plan de masuri. Termenul este insa foarte scurt, iar Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice, desi s-a oferit sa sprijine primariile, contra-cost, nu poate furniza in timp util toate informatiile necesare, care figureaza in registrele stranse in ani de zile.

Ingrasamintele, aplicate doar in perioadele optime

Desi sunt fermieri care din tata in fiu cresc animale si cu gunoiul de grajd si-au fertilizat ogorul, de acum trebuie sa afle ca sunt perioade anume in care sa imprastie gunoiul, cantitati indicate, tipuri de sol etc. Au obligatia sa calculeze cat gunoi de grajd se produce in gospodarie si, in functie de acest lucru, sa-si dimensioneze platforma de gunoi. Pe aceasta sa n-o amplaseze oriunde, ci in aval de sursa de apa, la minimum 50 de metri de cea mai apropiata locuinta etc.

Multe dintre reguli sunt in primul rand de bun simt, insa numarul mare de sesizari venite de-a lungul anilor la Inspectia Sanitara dovedeste ca vecinii nu se mai respecta, iar unii nu se gandesc nici macar la propria familie. Si primariile vor avea sarcini in acest demers, chiar deloc putine. Planul de protectie a apelor va trebui intocmit, pana la 31 decembrie, cum spuneam, dupa care supus votului consilierilor locali, dupa care urmarit daca se respecta…

Ordinul care traseaza aceste obligatii mai mentioneaza ca trebuie indicata inclusiv sursa de finantare a lucrarilor absolut necesare in comuna, cum ar fi platformele betonate pentru depozitarea gunoiului de grajd.

Analizele de sol, o poveste

Explicatii pentru concentratiile de nitrati mult peste limite la nivelul fantanilor de pe raza judetului s-au tot cautat. Ba ca ar fi vorba de muntii de ingrasaminte din vremea comunismului, ba ca de vina sunt aplicarile de ingrasaminte chimice fara discernamant de acum, ba una, ba alta. Cert este ca fermierul care face agricultura doar cand primeste banii din subventie nu prea-si permite mai mult decat azot, cel mult complexe, dar niciodata nu aplica ingrasamantul in urma unei analize a solului.

„De ce credeti ca n-o fac? Sunt saraci, poate si prea putin informati… La noi costa undeva la 29 de lei pentru un hectar, facem si planuri de fertilizare, insa ni le solicita marile societati. Am mai facut la fermele zootehnice…”, mentioneaza direcorul Oficiului de Studii Pedologice, Constantin Rotea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *