Gunoiul de grajd, sursa a poluarii cu nitrati

Gunoiul de grajd, sursa a poluarii cu nitrati

In urma unei solicitari a ziarului nostru, Sistemul de Gospodarire a Apelor Maramures ne comunica faptul ca pentru orasul Seini si comuna Remetea Chioarului sunt in curs de elaborare Studiile de prefezabilitate si Studiile de fezabilitate pentru construirea acestor platforme comune de depozitare a gunoiului de grajd. In anii urmatori se preconizeaza construirea unor asemenea platforme si pentru Vadu Izei si Farcasa, comune desemnate ca vulnerabile la nitrati proveniti din surse agricole. Investitia este promovata de Ministerul Mediului si Padurilor si implementata prin Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, proiect cofinantat de Banca Mondiala. Numarul localitatilor maramuresene desemnate ca vulnerabile la poluarea cu nitrati, este, insa, mult mai mare. Lista completa a celor 35 de localitati a fost publicata in Ordinul comun al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 1552/743/2008, din Monitorul Oficial partea I nr. 851/18 decembrie 2008. Iat-o: Ardusat, Arinis, Barsana, Bocicoiu Mare, Bogdan Voda, Calinesti, Campulung la Tisa, Cicarlau, Coas, Coltau, Farcasa, Gardani, Grosi, Leordina, Miresu Mare, Oncesti, Petrova, Recea, Remetea Chioarului, Rona de Jos, Rona de Sus, Rozavlea, Sacalaseni, Salistea de Sus, Salsig, Sarasau, Satulung, Seini, Sieu, Sighetu Marmatiei, Somcuta Mare, Stramtura, Ulmeni, Vadu Izei si Viseu de Jos. Unele dintre aceste localitati au platforme de depozitare a gunoiului de grajd.

In ceea ce priveste poluarea apelor de suprafata (riuri, lacuri) si a apelor subterane cu nitrati si nitriti, in urma monitorizarii de catre Administratia Nationala „Apele Romane” s-a constatat ca in judetul Maramures, comparativ cu anii anteriori, s-au redus substantial concentratiile. „In cursul anului 2011 si primul semestru al anului 2012, in nici o sectiune/punct de monitorizare, nu s-au inregistrat depasiri ale standardelor de calitate pentru nitrati si nitriti”, se specifica in adresa semnata de purtatorul de cuvant Anca Bonto. Fermele agrozootehnice reglementate din judetul Maramures au sisteme de colectare si depozitare a gunoiului de grajd conform Directivei Nitrati.
Nitratii sunt periculosi pentru ca apa infestata odata consumata scade rezistenta generala a organismului, iar sugarii si copiii pot chiar sa moara. Conform informatiilor furnizate de Mediafax, nitratii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane si infertilitate masculina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *