Gunoiul din Delta, o realitate dura.

Problema deseurilor in Mila 23, rezolvata: preotul satului, Leontin Stanilov, le-a venit de hac.
Cat de ecologica e insa solutia, ramane de vazut!

Inima Deltei, satul de pescari Mila 23, care pana nu demult era punctul principal de atractie pentru turistii veniti sa se piarda in linistea si frumusetea salbatica a Deltei, isi pierde treptat, dar sigur, din stralucire. Muntii de gunoaie care domina satul si imprejurimile alunga turistii straini. Romanii sunt printre ultimii care par sa nu dea importanta acestui aspect. Dar problema pare ca si-a gasit o rezolvare!

Mizerie multa, spatiu de depozitare ioc!
Delta Dunarii Autoritatea publica locala, respectiv primarul comunei Crisan, Vaniusa Artimov, s-a declarat coplesit de realitate. Toate incercarile lor de a-si gospodari gunoaiele au dat gres. Rampa de gunoi nu au voie sa faca, fosele pensiunilor se cer golite, si toate pleaca… in Dunare. Singurele masuri luate (si acelea coercitive…) au fost ale Garzii de Mediu, care a aplicat cu generozitate amenzi.
Obiectiv tulcea „Am vrut sa facem pe cont propriu o rampa, dar nu ne-a fost autorizata. Mai mult, am fost amendati pentru idee. Am vrut sa amplasam rampa de gunoi in extravilanul localitatii, dar nu se poate, ca e domeniu de interes national, e pe teritoriul A.R.B.D.D. In intravilan… unde sa o amplasam? Langa debarcader, ca acolo ar fi loc, dar nu se poate. Garda de Mediu vine direct cu amenzi, este o mare problema, pentru ca noi suntem localnici si nu avem alternativa”, afirma primarul Artimov.
Cei din Primarie vorbesc despre celebrul sistem de gestionare integrata a deseurilor, care va fi functional, daca ar fi sa dam crezare autoritatilor, abia in luna august a anului viitor. Dar pana atunci…?
Planuri marete pe gunoaie
Totusi, alternativa exista. Preotul satului a gasit rezolvarea acestei probleme. O rezolvare originala si practica. In centrul satului, vis-a-vis de casa parohiala, se intinde pe o suprafata destul de mare o balta de toata frumusetea. Este vorba despre o groapa in care satenii obisnuiesc sa arunce tot ce le prisoseste, de la electrocasnice uzate pana la continutul foselor… Ideea salvatoare a preotului Leontin Stanilov este umplerea gropii cu deseuri si apoi acoperirea ei cu pamant. Ideea i-a venit din disperare. Mirosurile emanate de groapa aflata la un bat distanta de casa lui l-au fortat sa gaseasca o solutie.

„Deocamdata este o groapa care pute. Eu am un vecin care face turism si arunca din fosa lui cand se aduna si vara nu pot sa deschid geamul de miros. Sticle, stuf, pungi, tot ce este, o sa aduc aici si o sa o astup”.
Pentru ca groapa respectiva este chiar in centrul satului, intr-o zona tranzitata permanent de localnici si turisti, prima masura pe care a luat-o preotul a fost imprejmuirea terenului, pe care ar vrea sa il cumpere. In acest sens, a depus documentatia la Primaria Crisan, pe ai carei angajati ii acuza de tergiversare. „Am depus de anul trecut cerere la Primarie si nu ma baga in seama. Nu stiu ce vor, poate vor sa le dau bani ca sa imi ia cererea in calcul…”.
Plan de viitor? Cu siguranta, si inca unul indraznet: „Vreau sa iau groapa, sa o cumpar, sa fac acte de la Primarie si sa o iau. Nu ramane ea asa, o sa o gospodaresc eu ca sa nu mai fie. Arunc gunoiul, apoi o sa ii dau foc, o sa pun stuf, cand o sa am bani o sa aduc pamant. Am un baiat de 18 ani si vreau sa ii fac o casa. Sigur ca se poate construi, ce-i drept numai pe jumatate din teren. Cealalta jumatate ramane pentru pasari, pentru gospodarie, vedem noi. Dar sa nu mai puta! Eu sunt gospodar si cred in ceea ce fac!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *