Gunoiul Doljului, sortat european

Masterplanul de deseuri al Doljului prinde contur. Autoritatile locale au convenit ca pot participa impreuna la implementarea unui program de gestionare a deseurilor finantat european.

gunoiul din dolj
Bariera gunoiului colectat si depozitat dupa normele UE pare ca a fost depasita in Dolj, unde consiliul judetean si Primaria Craiova nu s-au inteles pana acum, municipalitatea nefiind de acord ca o parte din deseurile comunelor Doljului sa fie depozitate la poalele orasului, langa Jiu. Masterplanul pentru deseuri, inaplicabil fara aportul Craiovei, care detine singura rampa ecologica la standarde moderne, a fost pus pe roate vineri. Municipalitatea a acceptat participarea la programul de finantare a noilor servicii de salubrizare a localitatilor Doljului. In schimb, orasul va beneficia de fonduri europene pentru construirea unei statii de sortare a deseurilor si a uneia de compostare, aproximativ zece milioane de euro in total, instalatii obligatorii pentru gestionarea gunoaielor conform normativelor europene.
Primarul Antonie Solomon si presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, au cazut de acord vineri, in prezenta directorului Silviu Stoica, din Ministerul Mediului. „Statiile de sortare si compostare trebuie realizate fiindca normele europene le impun. Este foarte bine pentru cetatenii orasului ca avem posibilitatea sa le realizam din fonduri europene. In alte conditii, investitia ar fi trebuit facuta cu fonduri proprii, de la bugetul local, ceea ce inevitabil ar fi dus la majorarea considerabila a costurilor ridicarii gunoiului pentru cetateni. Acestea sunt si motivele pentru care am acceptat sa fim parte in acest proiect”, a declarat Antonie Solomon.
Din banii pe care autoritatile ii vor obtine prin masterplanul pentru deseuri vor mai fi construite patru statii de sortare in punctele-cheie ale judetului, de unde vor fi preluate deseurile catre rampa ecologica. Operator de colectare si transport la nivelul Craiovei ramane Serviciul Public de Salubritate, iar pentru judet va fi organizata licitatie publica. Proiectul trebuie lucrat si aprobat urgent, intrucat cele 386 de gropi din Dolj functioneaza ilegal, iar pana la sfarsitul anului trebuie sa dispara.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *