Gunoiul reciclabil se fura ca-n codru la Brasov

Gunoiul reciclabil se fura ca-n codru la Brasov
Gunoiul reciclabil se fura ca-n codru la Brasov

Pana si gunoiul a ajuns sa se fure in ziua de astazi. Nu este vorba de orice gunoi, ci de cel reciclabil. Daca fier deja nu prea se mai gaseste pe la platformele de gunoi, in ultima vreme plasticul e mai ceva ca „aurul” si dispare inclusiv din containerele de mari dimensiuni de tip clopot care sunt destinate special pentru reciclare. Acestea sunt mana cereasca pentru cei care isi castiga traiul din furtul de PET-uri si alte mase plastice, mai ales ca deja in aceste recipiente sunt sortate si nu mai este nevoie de prea multa munca. Legea salubrizarii s-a modificat anul trecut, iar noile prevederi legislative stabilesc foarte clar ca adunarea oricaror deseuri din containerul de gunoi este considerata furt. Potrivit legii, oamenii care isi castiga existenta din colectarea si vinderea deseurilor reciclabile la punctele de colectare din oras nu numai ca pot lua amenzi, dar se pot alege si cu dosar penal.

Platformele „anti-furt”, distruse

Autoritatile brasovene au inceput o adevarata lupta cu „reciclatorii”, mai ales ca Brasovul are rezultate slabe in ceea ce priveste colectarea selectiva a deseurilor, lucru remarcat si de catre Reprezentantii Ecorom Ambalaje, initiatorii campaniei „Orasul reciclarii”, care premiaza comunitatile care aduna cele mai mari cantitati de deseuri reciclabile. Acestia au avut o intalnire cu reprezentatii Primariei Brasov, Politiei Locale si celor doi operatori de salubritate din municipiu Comprest si Urban, tocmai pentru a identifica solutii pentru stoparea acestui fenomen de furt al gunoiului reciclabil. Potrivit legislatiei, singurii abilitati sa colecteze deseurile reciclabile sunt cele doua firme de salubrizare care au semnat contract cu Primaria Brasov. Tocmai pentru a se stopa furturile s-au luat mai multe masuri, de amenajarea unor platforme care sa poata fi tinute sub cheie sau de platforme incuiate, numai ca nu au avut efectele scontate, in goana dupa „reciclabile”, hotii distrugand incuietorile si capacele containerelor.

Furt gunoaie (18)„Prin concesionarea serviciului de salubrizare, ne-a fost delegata si activitatea de colectare a deseurilor municipale, in care sunt incluse si cele reciclabile. Practic, cele doua firme, noi (Urban SA – n.r.) si Comprest, avem exclusivitate pentru acest serviciu. Aceste furturi au un impact negativ atat in aceasta campanie privind desemnarea «Orasului Reciclarii», cat si in ceea ce priveste raportarile noastre de cantitati colectate selectiv catre institutiile de mediu Lunar, trebuie sa prezentam rapoarte privind gestiunea deseurilor, iar cele sustrase nu apar in nici un document. Prin contractul de gestiune incheiat cu Primaria Municipiului ne-am asumat niste obiective pe care nu le putem atinge din cauza furturilor. De asemenea, sunt afectate si raportarile catre Agentia pentru Protectia Mediului, care, ulterior, trimite datele catre Comisia Europeana”, a explicat directorul Sucursalei Brasov a Urban SA, Sebastian Iakab.

S-au dat si amenzi, dar… degeaba

In ultima perioada, politia Locala a efectuat mai multe controale la rampele de gunoi. „Au fost aplicate 68 de amenzi, in valoare totala de 16.375 de lei, cele mai multe mai multe dintre sanctiuni fiind pentru sustragerea deseurilor reciclabile. De asemenea, au fost constatate si sapte infractiuni, pentru care sunt cercetate 14 persoane. Tot in aceasta perioada a fost confiscata si cantitatea de 28,5 de metri cubi de deseuri plastice”, a precizat purtatorul de cuvant al Primariei, Sorin Toarcea. Furt gunoaie (13)

Pentru rezolvarea acestei probleme ar trebui insa modificata si legislatia si metoda de autorizare a centrelor de colectare a deseurilor reciclabile, in Brasov fiind peste 20 de astfel de centre. „Multe dintre ele au fost autorizate inainte de anul 2014, cand a aparut noua Lege a salubrizarii. Singurele conditii pe care trebuia sa el indeplineasca un centru era sa aiba o platforma betonata si un cantar. Cred ca ar trebui ca aceste centre sa treaca printr-un nou proces de autorizare, cu respectarea tuturor conditiilor, pentru ca un astfel de centru trebuie sa fie racordat la sistemul de alimentare cu apa si sa aiba amenajari pentru colectarea unor reziduuri. Ar trebui «filtrate» mai bine aceste unitati. Trebuie rezolvate insa si problemele legate de valorificare si de evidentele acestor centre: „Am avut un angajat care, la un moment dat a vandut cateva deseuri. Datele lui personale au fost utilizate si pentru alte tranzactii, iar pe anul 2014, i-a venit acasa o decizie de impunere de aproape 20.000 de lei, reprezentand sumele datorare catre bugetul de stat, pentru deseuri care, potrivit documentelor, le-ar fi vandut”, a punctat directorul Urban Brasov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *