Gutuile umplu organismul de vitamine si-l feresc de virusi si bacterii

Gutuile umplu organismul de vitamine si-l feresc de virusi si bacterii

Gutuile amarui nu sunt doar fructe gustoase de toamna, ci si ajutoare de nadejde in sezonul rece. Ele umplu organismul de vitamine si-l feresc de virusi si bacterii. Iata cele mai bune motive sa le mananci.
Intaresc inima

Consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol rau, care ne pune sanatatea inimii in pericol. Potasiul pe care-l gasim in aceste fructe ajuta la prevenirea bolilor de inima, reusind astfel sa mentina o tensiune optima.

Tin raceala la distanta

Capriciile toamnei aduc doua dintre cele mai frecvente afectiuni specifice sezonului rece: gripa si raceala. Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, gutuile intaresc sistemul imunitar si il ajuta sa lupte impotriva virozelor respiratorii.

Pastreaza organismul tanar

In lupta cu E-urile, antioxidantii sunt cei care ne ajuta sa pastram organismul sanatos. Specialistii au dezvaluit proprietati antioxidante uimitoare ascunse in pulpa deliciosului fruct. Acestia au plasat gutuia in topul celor mai puternice arme in lupta cu radicalii liberi si implicit cu imbatranirea prematura.

Asigura necesarul de vitamina C

37% din doza zilnica recomandata de vitamina C au 100 g de gutui. In conditiile in care un singur fruct poate ajunge la 800 de grame, rezulta ca o gutuie pe zi acopera tot necesarul de vitamina C.

Improspateaza respiratia

O felie de gutuie poate sa taie greata, sa combata starile de voma, dar si de salivatie abundenta. Mestecata incet, dupa masa, are capacitatea de a improspata respiratia, indepartand mirosul urat al gurii.

Patru moduri de a consuma gutuia

Sucul de gutui. Se obtine prin stoarcerea la storcatorul electric, se consuma dimineata pe stomacul gol, cate un paharel. Este contraindicat persoanelor ce sufera de constipatii.

Ceaiul de gutuie. Se pune la fiert gutuia, dupa care se paseaza fructul si se amesteca cu lichidul in care a fiert la care se pot adauga 50 g zahar sau miere. E recomandat in tratarea enteritelor acute, in digestii anevoioase, tuberculoza.

Infuzia din frunze de gutui si coji de fructe. O lingurita de amestec de frunze si coji de fructe uscate, la o cana cu apa clocotita, calmeaza tusea si inlatura raguseala.

Tinctura de samburi de gutui. Se ia o mana buna de samburi de gutui, se zdrobesc si se pun la macerat 14 – 15 zile in 100 ml alcool. Se filtreaza si se poate folosi. E recomandat pentru a preveni aparitia ridurilor si revigorarea tenului obosit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *