Guvernul interzice dronele. Ecologistii spun ca nu mai pot monitoriza taierea padurilor

Guvernul interzice dronele. Ecologistii spun ca nu mai pot monitoriza taierea padurilor
Guvernul interzice dronele. Ecologistii spun ca nu mai pot monitoriza taierea padurilor

Guvernul vrea sa interzica dronele, aparate care au fost folosite, in ultimii ani, mai ales pentru realizarea unor filmari aeriene. Cei care detin astfel de aparate nu le vor mai putea folosi pentru ca le-ar fi cumparat fara permisul Autoritatii Aeronautice. Organizatiile ecologiste cred ca Ministerul Transporturilor care a luat decizia vrea, de fapt, sa protejeze taierile abuzive de paduri sau alte infractiuni care puteau fi descoperite prin filmarile de la inaltime.

Filmarea protestelor sau a infractiunilor ferite de ochii publicului pot deveni istorie odata cu ordinul dat de Ministerul Transporturilor. Practic, dronele nu mai au voie sa filmeze, ci doar sa fie manevrate fara camera de luat vederi, in zone fara constructii in jur, si la o distanta de cel mult de 100 de metri. Reprezentantii unor organizatii neguvernamentale preocupate de protectia mediului cred ca motivul este altul.

„Dronele sunt adesea folosite pentru a monitoriza decimarea sistematica a padurilor Romaniei. Activitatea noastra va fi foarte mult ingreunata, daca nu putem folosi aceasta tehnologie. Inchipuiti-va ce ar insemna sa ma duc la Romsilva sau la proprietarul padurii si sa il anunt: vezi ca vin sa te investighez”, spune Gabriel Paun, presedinte Agent Green.

Cei care isi castiga banii de pe urma acestor drone spun ca decizia ministerului Transporturilor vine de fapt dupa ce mai multi utilizatori au postat pe internet imagini cu autostrazile neterminate. Mihai Dragu, care detine o firma ce se ocupa cu filmari aeriene, crede ca interdictia are ca scop avantajarea aviatiei utilitare de stat. Pana la aparitia dronelor, aviatia utilitara avea monopolul pe masuratorile aeriene. Acum pretul e mult mai mic cu ajutorul dronelor. In plus, desi aceste drone nu au produs pana acum niciun incident, noile reglementari i-ar afecta pe toti cei care foloseau astfel de aparate.

„Sunt multi elevi la liceu si la facultate care au proiecte legate de roboti zburatori cu telemetrie, cu legatura video”, afirma Mihai Dragu, manager firma drone.

Nici promovarea turistica cu ajutorul acestor filmari nu va mai fi posibila, se plang cei care au investit si cateva mii de euro in aceste aparate. Ordinul Ministerului Transporturilor este valabil pana in 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *