Guvernul Republicii Moldova vrea sa promoveze economia verde ca o solutie pentru dezvoltarea durabila

"Un arbore pentru d?uinuirea noastr?!" În Republica Moldova vor fi s?di?i circa 300 de mii de copaci
Guvernul Republicii Moldova vrea sa promoveze economia verde ca o solutie pentru dezvoltarea durabila
Guvernul Republicii Moldova vrea sa promoveze economia verde ca o solutie pentru dezvoltarea durabila

Iurie Leanca vrea sa promoveze mai mult economia verde in Republica Moldova si sa paseasca pe urmele danezilor. „Progresul obtinut de partenerii danezi este unul demn de urmat, Danemarca fiind unanim recunoscuta ca un lider mondial dupa toti indicatorii dezvoltarii durabile”, a declarat prim-ministrul in discursul de inaugurare a conferintei „Dezvoltarea durabila verde a Republicii Moldova”, deschisa astazi la Chisinau.

„Conceptul de economie verde, pus in aplicare in tot mai multe sate si orase de pe glob, este vehiculul ce asigura compromisul necesar intre obiectivele ecologice si cele economice. Raportul „Spre o economie verde: calea spre o dezvoltare durabila si eradicarea saraciei”, realizat in 2011 de Programul ONU pentru Mediu, demonstreaza ca inverzirea economiei nu reduce nivelul de bunastare si nici nu compromite procesul de creare a locurilor de munca”, a mai declarat Prim-ministrul Iurie Leanca.

Prezent la eveniment, ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Martin Lidegaard, a subliniat ca dezvoltarea economiei verzi este o necesitate, o oportunitate, dar cere eforturi comune.

„In urmatorii 20 de ani volumul economiei globale se va dubla si, evident, o parte din aceasta crestere va avea loc in Moldova si trebuie sa ne asiguram ca aceasta crestere va fi durabila”, a declarat oficialul danez.

„Consultarile despre viitorul pe care Moldova si-l doreste au aratat ca aspiratiile de dezvoltare si eradicare a saraciei sunt legate de dorinta de a avea locuri de munca decente si un mediu ambiant curat. PNUD va fi alaturi de Guvernul de la Chisinau in acest efort care raspunde aspiratiilor tuturor oamenilor din Moldova”, a declarat reprezentantul permanent PNUD in Moldova, Nicola Harrington-Buhay.

In cadrul evenimentului, ministrul Economiei, Valeriu Lazar, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, si ministrul Mediului, Gheorghe Salaru, au semnat o Declaratie comuna de intentii, in care s-au angajat sa coordoneze eforturile institutiilor pe care le conduc pentru a asigura dezvoltarea durabila si prietenoasa mediului.

Conferinta structurata pe patru teme: energie, agricultura, servicii urbane si reciclare a intrunit experti atat din mediul privat, cat si autoritatile locale si centrale. Mai multe companii si organizatii din Moldova si Danemarca si-au prezentat practicile verzi de afaceri si au facut schimb de experienta la expozitia tematica, organizata in cadrul acestui eveniment.

Danemarca este unanim recunoscuta ca un lider mondial dupa toti indicatorii dezvoltarii durabile. Astfel, in 2012, ratingul global al reputatiei oraselor verzi i-a acordat Copenhagai primul loc in lume, iar scopul asumat de Danemarca este sa devina catre anul 2050 o economie integral verde.

Evenimentul este organizat de Guvernul Republicii Moldova, in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Executivul Danemarcei. Actiunea isi propune sa promoveze dezvoltarea unei economii ecologice a Republicii Moldova, in contextul Strategiei Nationale de Dezvoltare Moldova-2020, a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, dar si a discutiilor din cadrul ONU privind noua agenda de dezvoltare, la care Moldova participa activ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *