Guvernul Republicii Moldova vrea sa promoveze economia verde ca o solutie pentru dezvoltarea durabila

Guvernul Republicii Moldova vrea sa promoveze economia verde ca o solutie pentru dezvoltarea durabila

Guvernul Republicii Moldova vrea sa promoveze economia verde ca o solutie pentru dezvoltarea durabila

Iurie Leanca vrea sa promoveze mai mult economia verde in Republica Moldova si sa paseasca pe urmele danezilor. „Progresul obtinut de partenerii danezi este unul demn de urmat, Danemarca fiind unanim recunoscuta ca un lider mondial dupa toti indicatorii dezvoltarii durabile”, a declarat prim-ministrul in discursul de inaugurare a conferintei „Dezvoltarea durabila verde a Republicii Moldova”, deschisa astazi la Chisinau.

„Conceptul de economie verde, pus in aplicare in tot mai multe sate si orase de pe glob, este vehiculul ce asigura compromisul necesar intre obiectivele ecologice si cele economice. Raportul „Spre o economie verde: calea spre o dezvoltare durabila si eradicarea saraciei”, realizat in 2011 de Programul ONU pentru Mediu, demonstreaza ca inverzirea economiei nu reduce nivelul de bunastare si nici nu compromite procesul de creare a locurilor de munca”, a mai declarat Prim-ministrul Iurie Leanca.

Prezent la eveniment, ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Martin Lidegaard, a subliniat ca dezvoltarea economiei verzi este o necesitate, o oportunitate, dar cere eforturi comune.

„In urmatorii 20 de ani volumul economiei globale se va dubla si, evident, o parte din aceasta crestere va avea loc in Moldova si trebuie sa ne asiguram ca aceasta crestere va fi durabila”, a declarat oficialul danez.


„Consultarile despre viitorul pe care Moldova si-l doreste au aratat ca aspiratiile de dezvoltare si eradicare a saraciei sunt legate de dorinta de a avea locuri de munca decente si un mediu ambiant curat. PNUD va fi alaturi de Guvernul de la Chisinau in acest efort care raspunde aspiratiilor tuturor oamenilor din Moldova”, a declarat reprezentantul permanent PNUD in Moldova, Nicola Harrington-Buhay.

In cadrul evenimentului, ministrul Economiei, Valeriu Lazar, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, si ministrul Mediului, Gheorghe Salaru, au semnat o Declaratie comuna de intentii, in care s-au angajat sa coordoneze eforturile institutiilor pe care le conduc pentru a asigura dezvoltarea durabila si prietenoasa mediului.

Conferinta structurata pe patru teme: energie, agricultura, servicii urbane si reciclare a intrunit experti atat din mediul privat, cat si autoritatile locale si centrale. Mai multe companii si organizatii din Moldova si Danemarca si-au prezentat practicile verzi de afaceri si au facut schimb de experienta la expozitia tematica, organizata in cadrul acestui eveniment.

Danemarca este unanim recunoscuta ca un lider mondial dupa toti indicatorii dezvoltarii durabile. Astfel, in 2012, ratingul global al reputatiei oraselor verzi i-a acordat Copenhagai primul loc in lume, iar scopul asumat de Danemarca este sa devina catre anul 2050 o economie integral verde.

Evenimentul este organizat de Guvernul Republicii Moldova, in parteneriat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Executivul Danemarcei. Actiunea isi propune sa promoveze dezvoltarea unei economii ecologice a Republicii Moldova, in contextul Strategiei Nationale de Dezvoltare Moldova-2020, a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, dar si a discutiilor din cadrul ONU privind noua agenda de dezvoltare, la care Moldova participa activ.9 Apr 2014 - Sursa: Publika.mdArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016