Guvernul va pune un impozit suplimentar pe profitul companiilor energetice, in locul majorarii redeventei

Guvernul va pune un impozit suplimentar pe profitul companiilor energetice, în locul major?rii redeven?ei
Guvernul va pune un impozit suplimentar pe profitul companiilor energetice, in locul majorarii redeventei
Guvernul va pune un impozit suplimentar pe profitul companiilor energetice, in locul majorarii redeventei

Guvernul ar putea impune o noua suprataxa pentru companiile profitabile din sectorul energetic, care sa intre in vigoare anul viitor, dat fiind ca majorarea redeventelor petroliere nu va aduce mai multi bani la bugetul de stat, potrivit unor surse apropiate situatiei.

Dupa aplicarea acestei noi taxe, redeventele nu vor mai fi marite.

Autoritatile au anuntat ca, in acest an, vor modifica sistemul de redevente din industria de petrol si gaze, in sensul cresterii fiscalitatii, dat fiind ca, procentual, redeventele sunt fixate la actualul nivel inca din 2004, anul privatizarii Petrom si, potrivit contractului de privatizare, ele nu au putut fi majorate timp de zece ani.

Insa, potrivit surselor noastre, daca redeventele vor fi majorate, ele nu se vor putea aplica la noile niveluri in actualele acorduri petroliere, ci doar in cele care se reinnoiesc.

“Acordurile petroliere sunt incheiate si pe perioade de 20 sau 30 de ani. Pana cand nu expira actualele concesiuni, statul nu poate impune redevente mai mari pentru productia de hidrocarburi realizata, pentru ca in aceste acorduri este stabilit actualul nivel al redeventelor. Statul nu le poate creste, pentru acele zacaminte, decat dupa ce expira aceste acorduri Altfel, poate fi dat in judecata de titultrii acordurilor” ne-au declarant sursele noastre.

Actualele niveluri ale redeventei pentru petrol si gaze sunt cuprinse intre 3,5% si 13,5 %, in functie de marimea zacamantului, iar Guvernul vrea sa le creasca. “In acest an vom finaliza si, probabil, vom si adopta noua lege privind revedentele. Practic, anul viitor, Romania va avea redevente pentru toate resursele sale naturale, la media europeana”, spunea premierul Victor Ponta, la jumatatea anului trecut.

Oficialii Petrom, compania care plateste, alaturi de Romgaz, circa 85% din totalul sumelor incasate de statul roman cu titlu de redeventa, au avertizat ca un nivel prea mare al taxarii va afecta nivelul investitiilor pe care compania petroliera le face in Romania.

Si analistii au estimat o crestere substantial a redeventelor. “Se poarta discutii privind noul sistem de taxe, care vor fi sigur mai mari. Ne asteptam la o triplare a redeventelor, ceea ce pentru Petrom va insemna o crestere a redeventelor medii de la 7,5% la 22,5%, dupa 2014″, se spune intr-un raport al Erste Group Research, emis in luna decembrie a anu lui trecut.

Insa, chiar si la aceste niveluri crescute ale redeventei, statul nu va primi prea multi bani anul viitor cel putin in prima faza. Pentru majoritatea celor 240 de zacaminte operate de Petrom, acordurile petroliere sunt valabile multi ani de acum incolo, pentru unele chiar 20 de ani, iar redeventele majorate nu se pot impune decat in noile acorduri, care vor fi semnate dupa ce expira cele actuale.

Situatia este valabila si perntru zacamintele exploatate de compania de stat Romgaz, dar si pentru celelalte alte cateva zeci de companii care au acorduri petroliere semnate cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, si care deocamfata fac doar prospectiuni.

Ca atare, guvernantii, pusi in fata imposibilitatii de a strange sume substantiale suplimentare din redevente, se gandesc la introducerea unui impozit suplimentar pe profitul companiilor energetice. “Se vehiculeaza impunerea unui impozit suplimentar pe profit, daca acest profit depaseste un anumit nivel. Poate fi 20%, poate fi 30% peste ce depaseste un anumit profit, dar procentul nu a fost inca stabilit” spun sursele noastre.

Noul impozit va inlocui si actualele taxe impuse companiilor din sectorul energetic, trei la numar: taxa pe constructii speciale, de 1,5% pe an din valoarea bruta a activului (asa numita taxa pe stalp), taxa de 60% din veniturile suplimentare obtinute din liberalizarea preturilor la gaze si o taxa de 0,5% aplicata pe veniturile brute obtinute din extractia titeiului, aceasta din urma fiind aplicata pana la stabilirea noului sistem de redevente.

In 2012, statul roman a incasat din redeventele percepute pentru exploatarea tuturor resurselor naturale ale tarii 1,4 miliarde de lei, (circa 315 milioane de euro), dintre care pentru productia de petrol si gaze aproximativ 1,2 miliarde de lei, circa 267 milioane de euro, potrivit unor informatii mai vechi publicate de Ziarul Financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *