Guvernul vrea sa aloce 180 de milioane de euro din bani europeni despagubirilor de mediu datorate Petrom

Guvernul vrea sa aloce 180 de milioane de euro din bani europeni despagubirilor de mediu datorate Petrom
Guvernul vrea sa aloce 180 de milioane de euro din bani europeni despagubirilor de mediu datorate Petrom

Comisia Europeana a aprobat de principiu acordarea unei sume de 180 de milioane de euro pentru decontaminarea siturilor poluate istoric, pentru care statul roman trebuie sa acorde despagubiri companiei Petrom, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta initiat de Ministerul Finantelor Publice.

Textul ordonantei precizeaza ca, la articolul 22 din Legea nr. 555/2004 privind privatizarea Petrom, se introduce un nou alineat, cu urmatorul cuprins: ‘ Sumele necesare pentru plata de catre vanzator a despagubirilor prevazute in contractul de privatizare pot fi asigurate si de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice din fonduri externe nerambursabile, in conditiile legii’.

In prezent, sumele necesare pentru plata despagubirilor prevazute in contractul de privatizare al Petrom sunt asigurate de Ministerul Finantelor Publice din veniturile incasate de institutii publice in procesul de privatizare, din vanzarea de actiuni detinute de stat la societati comerciale si din dividende, explica reprezentantii Finantelor in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Prin legea de privatizare a Petrom, statul s-a angajat ca, pe o perioada de 15 ani de la data finalizarii privatizarii, respectiv incepand cu 14 decembrie 2004, sa despagubeasca in totalitate compania pentru orice pretentii in legatura cu contaminarea istorica a mediului, conform termenilor si conditiilor prevazute in angajamentul de despagubire privind mediul (art. 18 alin. 1).

In plus, timp de 30 de ani de la data finalizarii, sa despagubeasca, in totalitate, compania pentru orice pretentii in legatura cu abandonarea si scoaterea din functiune a sondelor abandonate, oprite, inchise sau care asteapta sa fie abandonate, la data semnarii sau finalizarii, dupa caz, in conformitate cu temenii si conditiile prevazute in angajamentul de despagubire privind mediul (art. 18 alin. 2).

‘In urma discutiilor purtate la nivelul Comisiei Europene, prin scrisoarea CE inregistrata la MMSC cu nr. 53305/RP/09.04.2013, s-a pronuntat admisibilitatea de principiu a solicitarii de asistenta pentru proiectul major ‘Reabilitarea siturilor contaminate istoric cu produse petroliere, faza I si finantarea din fonduri nerambursabile aferente POS Mediu, Axa prioritara 2 ‘Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor si reabilitarea siturilor contaminate istoric’, Domeniul Major de Inteventie 2 ‘Reabilitarea zonelor poluate istoric’, potrivit notei de fundamentare.

Interventiile al caror beneficiar este Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice vor viza decontaminarea a aproximativ 50 de situri poluate istoric aferente facilitatilor, precum si a unui numar de aproximativ 850 de amplasamente aferente sondelor, conform prevederilor contractului de privatizare Petrom, valoarea aplicatiei de finantare admisa de principiu de catre Comisia Europeana ridicandu-se la 180 de milioane euro, mai spun reprezentantii ministerului.

In conformitate cu prevederile art. 20 alin. (1) si (6) din Legea nr. 555/2004, mecanismul de asigurare a sumelor destinate despagubirilor este de tip revolving, astfel ‘Din veniturile virate de vanzator din vanzarea actiunilor societatii Ministerul Finantelor Publice va retine echivalentul in lei al sumei de 50 milioane euro intr-un cont distinct al Trezoreriei Statului’. Gestionarea contului distinct al Trezoreriei Statului, pe o perioada de 15 ani de la data finalizarii, se va asigura de catre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (actualul MMSC).

‘Avand in vedere demersurile realizate de catre MMSC pentru plata despagubirilor de mediu din fonduri externe nerambursabile si acordul de principiu al Comisiei Europene pentru plata acestor fonduri, se impune completarea alin. (1) al art. 22 din Legea nr. 555/2004 privind unele masuri pentru privatizarea Societatii Nationale a Petrolului ‘Petrom’ S.A., precizandu-se astfel noua sursa de finantare identificata’, se mai arata in documentul explicativ.

In septembrie 2011, ministrul de atunci al Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca statul trebuie sa plateasca 400 de milioane de euro pentru lucrarile de decontaminare care vor fi realizate pe platforma rafinariei Arpechim, detinuta de Petrom, in conditiile in care contractul de privatizare a Petrom prevede faptul ca statul va suporta cheltuielile legate de poluarea istorica. ‘Din datele pe care le avem acum, acest lucru inseamna peste 400 de milioane de euro’, a spus Borbely.

In aprilie 2012, OMV a anuntat ca, in calitate de cumparator al Petrom, s-a adresat Curtii de Arbitraj de la Paris, la sfarsitul anului 2011, in vederea obtinerii unei interpretari obiective a doua solicitari adresate statului roman, privind rambursarea a circa 21 milioane euro (91,68 milioane lei), suma cheltuita pentru activitati de decontaminare.

Tot in aprilie 2012, Ionut Georgescu, seful Departamentului de Gestionare a Deseurilor si Substantelor Periculoase din Ministerul Mediului si Padurilor, declara ca suma totala pe care Romania ar trebuie sa o cheltuiasca in urmatorii 25 de ani pentru decontaminarea istorica a siturilor s-ar putea ridica la 20 de miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *