Hainele care produc curent electric

Nanofibrele speciale introduse in textile pot incarca bateriile pentru mobil.

Mai multi cercetatori americani tocmai au reusit sa realizeze o fibra textila experimentala capabila sa produca electricitate doar prin simpla miscare a corpului. Inventia va deschide drumul fabricarii de haine producatoare de curent electric. Totul a fost posibil prin incorporarea unor nanofibre cu proprietati speciale.

Cercetatorii de la Institutul Tehnologic din Georgia au reusit sa realizeze generatoare de curent continuu din fibrele unei haine. Batalia pentru a reusi performanta ca omul sa produca electricitate prin simplele sale miscari a mobilizat nenumarate laboratoare de cercetare din lumea intreaga.

Dupa ce au fost amplasate dispozitive de producerea a curentului electric pe adidasi, pe genunchi sau in rucsacuri, cercetatorii au apelat in acest scop la un sistem din lumea nanometrului (a miliarda parte dintr-un metru). Aceste fibre de inalta tehnologie ar putea, de asemenea, sa fie incorporate in tesatura perdelelor pentru a transforma energia vantului sau a vibratiilor sonore in curent electric.

Deocamdata se obtine putina electricitate

Aceasta performanta are la baza proprietatea unor materiale de a produce electricitate atunci cand asupra lor actioneaza o forta mecanica, efect ce poarta denumirea piezoelectricitate (totalitatea fenomenelor electrice produse prin presiunea sau deformarile ce au loc asupra unor anumite corpuri).

Echipa de cercetatori americani a reusit sa incorporeze nanofibrele din oxid de zinc, generatoare de curent electric, in mai multe tesaturi tip kevlar. Nanofirele sunt structuri care nu se observa cu ochiul liber, pentru ca au un diamteru de 40 de miliarde de ori mai mic decat un metru.

Aceste nanogeneratoare produc un curent electric cu o intensitate de numai 800 de nanoamperi si cu un voltaj de 20 de milivolti. Desi pare putin, prin insumarea curentului produs de mii de fibre se poate obtine curentul necesar unui laptop, de pilda. Cercetatorii vor, intr-o prima faza, sa alimeteze dispozitive medicale precum stimulatorul electric cardiac.

O sursa de energie „flexibila si mobila”

Cercetatorii si-au propus sa mearga chiar mai departe si sa imbunatateasca acest sistem inedit de producere a curentului electric. „Daca noi vom reusi sa combinam fire cu o grosime mai mare in tesatura hainelor, sistemul va furniza o sursa de energie flexibila si mobila”, a afirmat profesorul Zhong Lin Wang, unul dintre cercetatori. Desi inventia constituie un imens pas inainte, cercetatorii sunt constienti ca mai au inca mult de lucru.

„In principiu, ar fi extraordinar sa gasim modalitatile cu ajutorul carora sa incarcam baterii cu o sursa de curent continuu”, a estimat Pascal Vincent, membru al echipei de cercetare. In acest stadiu, curentul electric obtinut este de mica intensitate, iar nanofirbele nu au o durata de viata mai mare de 50 de ore. In plus, nanofirele de oxid de zinc detesta umiditatea. Deci, hainele care produc electricitate, deocamdata, nu pot fi spalate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *