Halda de fosfogips va fi neutralizata cu bani de la „Mediu”

    Halda de fosfogips va fi neutralizata cu bani de la "Mediu"

    Halda de fosfogips, ce apartine fostului combinat de ingrasaminte chimice din Bacau, va fi ecologizata cu bani de la Ministerul Mediului. Pentru ca proiectul sa fie realizat, municipalitatea bacauana este obligata sa promoveze o hotarare de acceptare a unei donatii de teren facuta de patronatul combinatului. Terenul, in suprafata de 2,5 hectare va fi alipit celor 13,5 hectare deja detinute de municipalitatea bacauana. Edilii trebuie sa actioneze pana la sfarsitul acestui an. In caz contrar, banii promisi de minister vor fi pierduti.

    Bacaul ar putea scapa de una din sursele istorice de poluare – halda de fosfogips de la fostul combinat de ingrasaminte chimice. Aceasta va fi inclusa intr-un proiect de ecologizare si decontaminare, finantat prin Ministerul Mediului. Anuntul a fost facut de prefectul Bacaului, Constantin Scripat, la ultima sedinta a Consiliului Local, desfasurata marti la Centrul de Afaceri. Pentru ca ministerul sa investeasca in ecologizarea haldei, aceasta trebuie trecuta in proprietatea municipalitatii. Patronatul combinatului de ingrasaminte, ce are in proprietate 2,5 hectare din halda de fosfogips, a initiat deja procedura de transmitere a acestora catre domeniul public al municipiului. “Suntem presati de timp, dar Ministerul Mediului a inteles importanta acestei zone cu poluare istorica din municipiul Bacau. Scopul prezentei mele aici este sa va conving sa promovati o hotarare de Consiliu Local prin care acceptati donatia de 2,5 hectare facuta de Amurco. Acea halda poluatoare, vine din istorie. Dumneavoastra veti hotari daca mai avem nevoie de ea sau nu”, a declarat prefectul Scripat.

    Reticenta edilitara

    Reprezentantii Primariei Bacau s-au aratat circumspecti, declarand ca proiectul comporta atat probleme juridice, cat si probleme de finantare.

    Potrivit primarului Romeo Stavarache, municipalitatea bacauana ar putea fi pusa in situatia de a cofinanta proiectul de ecologizare si decontaminare.
    “Acolo sunt cateva lucruri care trebuie stabilite clar. Trebuie sa discutam despre problema juridica si se pare ca trebuie fonduri pentru cofinantarea proiectului. Daca ne angajam la acest proiect, trebuie sa avem si fonduri pentru cofinantare. E clara ca trebuie sa existe un parteneriat pe aceasta problema si, probabil, intr-o saptamana trebuie sa avem o intalnire comuna, toate partile implicate in proiect”, a afirmat primarul Stavarache.
    In replica, prefectul Scripat a apreciat ca alesii locali trebuie sa sustina acest proiect, in conditiile in care Bacaul figureaza printre cele mai poluate orase din tara. In sprijinul propriilor afirmatii, prefectul a prezentat consilierilor bacauani corespondenta derulata cu Ministerul Mediului. Scripat a aratat ca finantarea proiectului se va face cu bani europeni, dar si cu o contributie din bugetul de stat. “S-au purtat deja niste discutii, exista niste pasi facuti. Drept dovada donatia facuta de Amurco. Ceea ce ne cere ministerul acum este sa alipim cele doua terenuri si cele 16 hectare, cat are halda, sa se afle in domeniul public. Ministerul vrea un singur teren pentru a demara investitia”, a explicat prefectul.

    Un oras poluat

    Municipiul Bacau este unul dintre cele mai poluate orase din tara. Principalul poluator, asa cum reiese din evidentele Agentiei pentru Protectia Mediului, este CET Bacau, urmat – indeaproape – de combinatul de ingrasaminte chimice. Poluarea este favorizata, de asemenea, de cantitatea insuficienta de spatiu verde existenta in Bacau, precum si de absenta unei sosele de centura care sa preia traficul de tranzit din municipiu.
    Lucian Bogdanel

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *