Haos nuclear la Magurele

Romania face bani buni din tratarea surselor radioactive la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara de langa Bucuresti, insa conducerea institutiei n-are o evidenta a deseurilor mortale pe care le depoziteaza

institutul de fizica nucleara

Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, si ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, au semnat, ieri, „acordul cu privire la cooperarea in domeniul prevenirii traficului ilicit cu substante nucleare si alte materiale radioactive.” Concret, punctele de trecere a frontierei de pe granita estica a Romaniei, care este si granita NATO si a UE, vor fi dotate cu sisteme performante de detectie a radiatiilor in zonele respective.
Numai ca, in timp ce ministrul David semneaza respectivul acord, pe rolul instantelor romanesti se afla un dosar cu o cauza extrem de grava si periculoasa pentru securitatea nationala si, concret, pentru siguranta populatei. Este vorba despre furtul mai multor componente – de la caramizi de plumb la containere si rastere de inox – dintr-o magazie sigilata a Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” (IFIN HH) de la Magurele. Hotii sunt cinci jandarmi, un politist si doi angajati civili, care aveau misiunea de a pazi platforma IFIN. Furtul a fost ascuns pana acum opiniei publice, asupra dosarului respectiv punandu-se interdictia „cazul nu se mediatizeaza”.

In dupa-amiaza zilei de 18 iulie 2005, Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (DGCCOA) raporta conducerii Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) un eveniment deosebit de grav: furtul mai multor piese folosite in aplicatii industriale cu surse radioactive de pe platforma IFIN din Magurele, care erau depozitate intr-o magazie, nr. 44, situata chiar in apropierea unui post de paza. La o prima vedere, conducerea IFIN HH constata disparitia a circa 60 de caramizi de plumb si a cinci bare din otel-zinc, cu o lungime de aproximativ patru metri fiecare. Ulterior, se constata si disparitia a doua containere. Insa, din simpla lecturare a unor pasaje din procesul verbal incheiat a doua zi, pe 19 iulie 2005, de catre specialistii Serviciului trafic cu materiale strategice din cadrul DGCCOA si de catre procurorul militar, se constata haosul care domneste in cadrul IFIN si care a facut posibil furtul unor componente contaminate chiar de catre cei care aveau misiunea sa le pazeasca.

Surse radioactive fara inventar
In documentul intocmit de procurori se precizeaza: „Din partea stanga a incaperii, de pe o masa metalica se reclama furtul a cca. 50 de caramizi din Pb, cu greutate de aprox. 5 kilograme si dimensiuni de 10x10x5 cm. Din partea opusa accesului, de langa perete, se reclama furtul a cinci tevi zincate cu diametrul de 40 cm, in lungime de aprox. 4 m fiecare. Tot in aceasta incapere sunt depozitate aprox. 50 de containere din metal care au aplicat semnul de radioactiv, dar la momentul cercetarii nu s-a putut stabili cu precizie care din ele contin surse radioactive. Persoanele din conducerea IFIN-HH prezente la cercetare, respectiv, director Constantin Ivan si gestionar Stefan Eugen, nu pot preciza daca lipsesc containere din aceasta incapere, deoarece nu a existat o evidenta la zi a acestora, deoarece destinatia urmatoare a surselor de radiatii din magazie este la STDR (Statia de Tratare a Deseurilor Radioactive, din cadrul IFIN-HH – n. red.), unde se tine evidenta lor si se fac mentiunile corespunzatoare in registrul tip de surse. (…)

Din aceasta incapere nu se reclama furtul vreunui obiect, nefiind constatate urme de fortare sau ravasire.”
Membrii conducerii IFIN-HH direct responsabili de asi-gurarea securitatii nucleare, res-pectiv, dr. Nicolae Victor Zamfir, director general, Dumitru Dragusin (expert acreditat in protectie radiologica), director pentru siguranta nucleara, si Constantin Ivan, director tehnic-administrativ, nu au fost luati la intrebari in legatura cu haosul care domneste pe platforma Magurele, constatat chiar de anchetatorii furtului.
In incaperea din dreapta a magaziei nr. 44 sunt depozitate containere din metal fara surse radio-active, numarul fiind estimat la aprox. 300, deoarece nici fata de aceste bunuri conduce-rea IFIN-HH nu a putut prezenta un document justificativ de evidenta – Proces verbal

Gunoaie mortale
Trebuie spus ca, de multi ani, la IFIN-HH sosesc din toata tara materiale si substante radioactive, in vederea tratarii. Tehnologia prin care se elimina, partial sau total, efectul radiatiilor este costisitoare. Drept urmare, IFIN a realizat venituri substantiale, conform specialistilor. Pe plan international, tratarea fiecarei surse radioactive costa zeci de mii de euro.
Desi, in prezent, la STDR Magurele nu mai este, practic, niciun spatiu pentru stocarea de noi materiale, conducerea IFIN-HH a fost nevoita prin lege sa primeasca in continuare „gunoaie”. Este singura institutie acreditata sa detina, sa trateze si sa stocheze deseuri nucleare. Platforma de la Magurele este plina de materiale radioactive a caror provenienta a devenit, in timp, din ce in ce mai greu de stabilit. Specialistii au botezat materialele a caror provenienta nu a putut fi determinata „surse orfane”. Mai mult, unele surse au o doza de radiatii prea mare, imposibil de tratat la STDR. Pentru a face fata avalansei de deseuri, pe platforma institutului au fost construite baraci ru-dimentare pentru depozitare. Absolut improprii scopului pentru care au fost construite, ele sunt inca o dovada a lipsei unei strategii in domeniul manage-mentului deseurilor radioactive, tot mai numeroase in ultimii ani. In aer liber sau in baracile primitive de tabla, substantele si componentele radioactive distrug mediul inconjurator.

„Ghid impotriva sabotajului din interior”
Pornind de la acest caz grav dezvaluit in premiera de ZIUA, se releva un fapt socant: Romania a devenit o adevarata sita nucleara prin care trec tot mai multe componente radioactive. Practic, autoritatile au pierdut controlul asupra foarte multor surse radioactive.
Asta in ciuda fondurilor alocate de Guvernele Nastase si Tariceanu pentru achizitionarea unor containere moderne si sigure din Vest. Si in ciuda unui ridicol si desuet „Ghid privind protectia istalatiilor nucleare impotriva unui sabotaj din interior”, conceput si aprobat, prin Ordinul nr. 85/2006, de catre Vilmos Zsombori, presedinta Consiliului National pentru Controlul Activitatilor Nucleare, ajunsa in fruntea acestei institutii strategice numai datorita algoritmului de guvernare, fiind membra UDMR.
Intrebat, ieri, de redactorul ZIUA despre acest caz grav, care nici acum, dupa trei ani, nu a fost finalizat in justitie, ministrul de Interne Cristian David a spus ca „sistemele si dispozitivele de paza si securitate trebuie sa fie intensificate si sa se asigure o prioritate zero in siguranta acestor obiective si dispozitive care, daca nu vor avea acest inalt nivel de securizare ar putea deveni o vulnerabilitate”. Pana una-alta, pericolul nuclear pandeste Romania. Din interior.

Jandarmii hoti denuntati de tigani
Cei opt hoti au actionat in decurs de aproape o luna de zile, fara ca cineva din condu-cerea IFIN-HH sa sesizeze ca li se fura containere, bare de inox, caramizi de plumb si ce s-o mai fi furat fara ca acest lucru sa se descopere si sa fie anuntat.
Cei cinci jandarmi de la UM 0596 Jandarmi Bucuresti, un agent de politie din cadrul Sectiei 16 Politie Bucuresti si doi angajati civili, toti de pe platforma IFIN-HH Magurele, si-au valorificat furturile, contra unor sume destul de mici, in celebra tiganie de la Sintesti, de langa Jilava. Mihai Puia, un rrom afacerist din Sintesti, ne-a povestit cum a cumparat de la hoti containerele radioactive si cum, in momentul in care a vazut semnul de pericol radioactiv pe ele, a anuntat imediat politia: „Au fost cumparate de la un om de-al meu, un achizitor, ca eu eram plecat. Au venit, omu’ meu le-a dat niste bani, dar cand sa vina sa le treaca toate datele de pe buletin pe chitanta de livrare si sa le dea si restul de bani, n-au mai venit! Containerele si plumbele au stat doua saptamani la mine in curte, domnu’ ziarist! Cand am inceput sa incarcam, am vazut frunza pe ele! Hopa, e pericolos, am zis, si am mers imediat la politie si am spus tot ce s-a intamplat! Eu sunt tigan cinstit, am avut totul pe firma, cu docomente, d-aia nici nu m-a luat politia si n-am patit nimic! Mi-a fost tare teama, ca am copii multi si nevasta si toate neamurile noastre, d-aicea, din palat!” Intr-adevar, Mihai Puia, tiganul cinstit din Sintesti, a fost citat doar ca martor in cadrul anchetei. Surse din cadrul IFIN-HH ne-au relatat ca din toate componentele radioactive furate in vara anului 2005 de la IFIN sunt destule care nu au mai fost recuperate, in pofida unor declaratii oficiale. Aceleasi surse ne-au precizat ca nu este prima data cand are loc un asemenea furt, numai ca sustragerile anterioare nu au fost observate din cauza haosului care exista in evidentele IFIN, asa cum au constatat si an-chetatorii.
Trebuie sa precizam ca niciunul dintre membrii conducerii IFIN-HH, Zamfir, Dragusin sau Ivan, nu a raspuns la numeroasele apeluri telefonice.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *