Harta care dezvaluie extinderea defrisarilor din tarile tropicale

O harta a lumii a padurilor tropicale releva faptul ca milioane de hectare de copaci au fost taiate pentru culturile agricole, in ultimii ani.

Creata la o rezolutie inalta din satelit, harta arata extinderea defrisarilor la tropice cu o acuratete fara precedent.

Intre 2000 si 2005, cel putin 27.2 hectare din padurile tropicale au fost taiate pentru a face loc culturilor agricole. Aproape jumatate din suprafetele defrisate sunt in Brazilia, aproape, de patru ori mai mult decat in tara situata pe locul doi in topul tarilor cu suprafete mari defrisate, Indonezia, care numara 12,8% de teren defrisat.

Cercetatori condusi de Matthew Hansen, de la Universitatea de Stat din Dakota de Sud, au creeat harta pentru a informa politicienii si conservatorii despre starea padurilor din lume. In timp ce cifrele privind defrisarile sunt deja contorizate de catre ONU, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura, avand la baza estimari neverificate, prezentate de tari individual, si rareori sunt przentate tari in care padurile au disparut.

Recente estimari ale ONU, precizeaza ca aproximativ 13 hectare de padure sunt pierdute prin defrisari in fiecare an, din care 4 hectare se pierd anual numai in America de Sud.

” Ne propunem sa putem spune cu exactitate unde se fac defrisari, pentru a oferi astfel informatii utile autoritatilor in masura sa ia decizii”, declara Fred Stolle la Institutul de Resurse Mondiale din Washington DC.

Cercetatorii au colectat imaginile preluate din satelit in perioada 2000-2005 cu ajutorul NASA, care redau suprafata Pamantului la fiecare doua zile in instantanee de la o distanta de 500m.

Cercetatorii au utilizat imaginile pentru a identifica suprafetele defrisate masiv in zonele tropicale, si pentru a crea o harta detaliata au utilizat un al doilea satelit care a redat instantanee de la o distanta de 30m.

In conformitate cu harta, de-a lungul ultimilor cinci ani, Brazilia a pierdut 3,6% din suprafata acoperita de padure, Indonezia 3,4%, America Latina 1,2%, Asia 2,7%, iar Africa 0,8%. Studiul este publicat de catre Academia Nationala pentru Stiinta din US.

Harta arata ca defrisarile din Indonezia s-au desfasurat cu o intensitate mai ridicata in doua zone, iar mare parte din aceste suprafete erau acoperite de turba. „Turba este o vegetatie care elimina mult, iar daca sunt defrisate sau arse astfel de suprafete, cantitati semnificative sunt eliberate in atmosfera”, a declarat Stolle. „Fara o harta exacta, nu vom cunoaste niciodata nivelul acestor detalii.”

Cercetatorii spera sa obtina anual date pentru a actualiza harta ce indica nivelul defrisarilor.

Harta este doar o estimare conservatoare a defrisarilor, pentru ca ea arata doar locurile unde au avut loc taierile si nu au avut loc replantari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *