Harta Reciclarii in Bucuresti, relansata de Viitor Plus in parcul IOR pe 29/30 septembrie 2012

Harta Reciclarii in Bucuresti, relansata de Viitor Plus in parcul IOR pe 29/30 septembrie 2012

ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila, cu sprijinul companiei GDF SUEZ Energy Romania, relanseaza oficial Harta Reciclarii Bucuresti, pe 29 si 30 septembrie 2012,  in Parcul Alexandru Ioan Cuza.

Sambata si duminica, 29 si 30 septembrie 2012, intre orele 9:00 si 19:00, bucurestenii sunt invitati sa viziteze cortul dedicat promovarii Hartii Reciclarii, amplasat in Parcul Alexandru Ioan Cuza, zona Foisor, intrarea dinspre statuie. Participantii la eveniment vor primi Harta Reciclarii pentru Municipiul Bucuresti tiparita pe hartie reciclata, vor lua parte la diferite ateliere de transformare a reciclabilelor in obiecte utile sau de arta, se vor putea inscrie la tombola cu premii in valoare de 1.000 de lei, conditia de participare la tombola fiind aducerea a cel putin unui deseu reciclabil.

Un moment important in agenda evenimentului va fi duminica, incepand cu ora 11:00, cand va avea loc o parada de moda inedita, materialul pentru realizarea vestimentatiei fiind reprezentat de diferite tipuri de deseuri reciclabile, iar designerii fiind elevi la scoala generala  indrumati de casa de mosa Dona Kyros. De asemenea, persoane publice din lumea show-biz-ului, reprezentanti ai unor institutii publice, ai asociatiei ViitorPlus si ai companiei GDF SUEZ Energy Romania vor vorbi cu publicul despre proiectul Harta Reciclarii, importanta reciclarii in Romania si modul in care se face o colectarea selectiva corecta.

Romania colecteaza anual doar 1% din deseurile municipale in vederea reciclarii acestora, in conditiile in care tinta tarilor membre ale Uniunii Europene este de a recicla 50% din deseurile municipale (care sa includa cel putin hartia, metalul, plasticul si sticla) pana in 2020. Exista si tari europene aflate foarte aproape de atingerea acestei tinte:  Germania colecteaza selectiv si recicleaza 45% dintre deseurile municipale, Belgia 40% si Slovenia 39%.

Harta Reciclarii este un instrument util pentru toti cei care doresc sa colecteze selectiv deseurile reciclabile generate in activitatile casnice, activitatea de la birou sau de recreere. Aceasta harta reuneste toate punctele de colectare selectiva din Bucuresti, Ploiesti, Brasov fie ca sunt puncte stradale, magazine prevazute cu cosuri speciale de colectare sau centre mari, specializate in colectarea selectiva. Harta Reciclarii poate fi consultata in varianta sa tiparita sau in varianta online la adresa www.hartareciclarii.ro. Online, harta cuprinde si Calculatorul de carbon, cu ajutorul caruia se poate calcula cantitatea de CO2 care nu va fi emisa in atmosfera datorita reciclarii unei anumite cantitati de hartie, aluminiu sau PET.

“Daca in 2011 am lansat prima versiune a Hartii Reciclarii Bucuresti si Ploiesti, anul acesta am actualizat-o si am extins functionalitatilevariantei on-line. Am reluat procesul de identificare a tuturor punctelor de colectare selectiva, de cartare cu GPS a acestora si de a obtine acordurile necesare aparitiei pe aceasta harta. Astfel, am identificat la nivelul Bucurestiului un numar total de aproape 400 de puncte de colectare (pubele, magazine, centre specializate) pentru  diverse tipuri de deseuri. De asemenea, am aflat de la autoritatile locale, ca in 2012, in Bucuresti s-au colectat selectiv din pubelele stradale aproximativ 7.200 de tone de deseuri (hartie si carton, plastic si PET, sticla si metal), dar pana in 2020 locuitorii Bucurestiului ar trebui sa ajunga sa recicleze aproximativ 365.000 tone deseuri municipale. De aceea, ne dorim ca prin intermediul Hartii Reciclarii sa le facem cunoscuta infrastructura pe care o pot folosi si regulile reciclarii corecte.” a declarat Lia Bolte, Coordonatorul proiectului Harta Reciclarii.

“GDF SUEZ Energy Romania sustine si anul acesta proiectul Harta Reciclarii, , protectia mediului inconjurator fiind  o axa importanta de actiune a companiei. Exista o nevoie reala de educare si sensibilizare a publicului roman privind colectarea selectiva daca luam in calcul statisticile din domeniu. Harta Reciclarii este un instrument util, la indemana tuturor celor care doresc sa recicleze diverse materiale si nu cunosc punctele de colectare din proximitatea lor, un proiect unic de acest tip in Romania, a declarat Eric Stab, Presedinte Director General GDF SUEZ Energy Romania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *