Harta tarilor UE cu cele mai mari capacitati eoliene instalate. Cum sta Romania

Sectorul de energie eoliana din Romania a cunoscut un adevarat „boom” in ultimii doi ani. In 2009, pe plan local erau doar 18 MW eolieni instalati, insa la final de 2011 numarul a crescut la 982 MW eolieni. Acest salt claseaza Romania printre tarile cu cele mai mari plusuri pe anul trecut, potrivit barometrului EurObserv’ER, care masoara progresul facut in UE in privinta energiilor regenerabile.
Credit de nevoi personale prin telefon de la Cetelem cu preaprobare in 10 minute.

La sfarsitul lui 2010, in Romania erau instalati 462 MW eolieni, iar in 2011 alti 520 MW au fost adaugati. In total, la nivelul UE au fost montati 9.367,7 MW noi anul trecut.
Doar statele cu capacitati cel putin triple fata de cele de pe plan local – Suedia, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania si Germania – si-au adaugat un numar mai mare de MW eolieni anul trecut comparativ cu Romania. In clasamentul celor mai mari capacitati instalate, Romania se afla in cea de-a doua jumatate, pe locul al 15-lea, la mica distanta de Belgia (1.078 MW instalati la final de 2011) si urmata de Bulgaria (612 MW instalati la final de 2011).
Clasamentul este condus de Germania, cu un total de 29.075,6 MW, dintre care 2.007 MW instalati in 2011. Pe locul doi se situeaza Spania, cu 21.673 (914 MW nou adaugati), iar pe al treilea – Italia, cu 6.737 MW (932,7 MW noi).

Harta tarilor UE cu cele mai mari capacitati eoliene instalate. Cum sta Romania

Legenda: cu verde – capacitatile nou adaugate; cu albastru – capacitatile totale la final de 2011, cu maro – capacitatile dezafectate.
Cu ce proiecte reuseste Romania sa faca salturi in clasament
– Principalul „motor” al dezvoltarii sectorului de energie eoliana este proiectul cehilor de la CEZ care contruiesc in comunele Fantanele si Cogealac un parc eolian cu o capacitate instalata de 600 MW; la finalizare, va fi cel mai mare parc eolian din Europa;
– Enel (Italia) are deja aproape 270 MW si intentioneaza sa ajunga la circa 290 MW;
– EDP (Portugalia) este implicat in doua proiecte ale caror capacitati cumulate sunt de 230 MW;
– Iberdrola (Spania) are in plan construirea unei ferme eoliene in Mihai Viteazu, precum si alte 50 de proiecte pana in 2017, ceea ce ar duce la un total de 1.500 MW instalati in Dobrogea.
Ce sta la baza boom-ului?
Conditiile bune de vant si terenurile extinse, bune pentru instalarea de turbine eoliene, au actionat ca un magnet pentru sutele de milioane de euro ale investitorilor straini. Investitia pentru un MW este de circa 1,5 milioane de euro.
In plus, in 2011 a fost rezolvata si problema instabilitatii legislatiei din domeniu. Dupa un proces lung de autorizare, in iulie anul trecut Romania a primit aprobarea din partea Comisiei Europene pentru a implementa schema de sprijin a producerii energiei din surse regenerabile propusa prin Legea 220/2008.
Potrivit schemei, producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate verzi (documente emise lunar de Translectrica care atesta o cantitate de MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile si tranzactionate pe baza de contracte bilaterale sau pe piata centralizata) pana in 2017 si un certificat incepand cu 2018.
Pe de alta parte, reteaua de transport al energiei pune probleme investitorilor in vantul din Romania. Exista o capacitate de echilibrare pentru 3.000 MW de energie eoliana in sistem, pe cand potentialul eolian al Romaniei este de 14.000 MW, potrivit Transelectrica.

Harta tarilor UE cu cele mai mari capacitati eoliene instalate. Cum sta Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *