Harta Verde a Bucurestiului

PROIECT – O miscare globala va ajunge si in Capitala
In aceasta primavara, bucurestenii vor avea ocazia sa vada care sunt posibilitatile de dezvoltare durabila a zonei in care locuiesc. Harta Verde le va arata care sunt zonele ce pot fi transformate in beneficiul comunitatii, unde sunt magazinele cu produse ecologice, care sunt centrele de reconditionare a mobilei. Orase din 50 de tari au Harti Verzi.

Daca pana astazi bucurestenii au fost prea putin consultati si implicati in dezvoltarea Capitalei, un ONG s-a gandit sa implementeze un proiect care sa ii ajute pe acestia sa constientizeze ca au si ei un cuvant de spus in ceea ce inseamna dezvoltarea cartierelor si a orasului. Multe dintre transformarile prin care a trecut Bucurestiul in ultimii ani s-au produs fara consultarea comunitatii. S-au refacut din temelii strazi, unde acest lucru nu era neaparat necesar, s-au construit hipermarketuri in cele mai diverse zone. Au fost umplute de betoane zone verzi, s-au distrus parcurile si padurile din jurul orasului. Toate acestea s-au putut realiza relativ usor, pentru ca nici bucurestenii nu reprezinta o comunitate unita, care sa ia atitudine si sa ceara autoritatilor, antreprenorilor, dezvoltatorilor sa investeasca in beneficiul oamenilor, asa cum se intampla in strainatate. Proiectul Harta Verde isi propune sa le arate oamenilor ce exista in cartierele in care locuiesc si care sunt posibilitatile de dezvoltare durabila a acestor zone. Harta Verde reprezinta la nivel international o miscare ecoculturala de responsabilitate si actiune locala initiata in 1995 de Modern World Design, cu sediul la New York. Green Map System a luat fiinta in anul 2000, cu scopul de a promova si dezvolta sistemul Hartilor Verzi la nivel mondial. Green Map a devenit o miscare globala, in care sunt implicati designeri, specialisti in probleme de mediu, studenti, proiectanti, urbanisti, autoritati, membri ai comunitatilor.

OBIECTIVE. „Le vom arata oamenilor care sunt zonele poluate din cartierele lor, unde sunt centrele de reciclare si reutilizare, unde se produce energie regenerabila in zonele in care locuiesc ei sau unde s-ar putea amplasa astfel de centre, unde sunt cabinetele de asistenta sociala, centrele culturale, magazinele cu produse ecologice, parcurile si zonele unde se pot desfasura activitati sportive sau terenurile care ar putea fi transformate in asa ceva”, spune Ruxandra Soare, de la Asociatia Culturala Goodartofnoon, care realizeaza Harta Verde a Bucurestiului. Proiectul va fi gata in curand, Jurnalul National sustinand lansarea sa.

ONG

Asociatia Goodartofnoon este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, al carei scop este de a sprijini, initia si realiza programe culturale, economice, sociale si de mediu, care sa promoveze dezvoltarea educatiei, artelor, mestesugurilor si traditiilor autentice, conservarea monumentelor istorice si a biodiversitatii
, dezvoltarea activitatilor de tineret si sociale, sporirea cunoasterii si participarii civice, sprijinirea valorilor umane, constientizarea comunitatilor asupra importantei promovarii, conservarii si reabilitarii patrimoniului cultural si natural.

Si pe internet
Harta Verde a Capitalei va fi disponibila in forma tiparita, acoperind aria delimitata de Lacul Herastrau, Lacul Tineretului, Gradina Botanica si aliniamentul Iancului-Plumbuita. Harta integrala va putea fi accesata si pe internet sub forma unei aplicatii web geospatiala (toate obiectivele inventariate au referinta spatiala, coordonatele geografice fiind obtinute prin masuratori prin GPS). O categorie de utilizatori inregistrati poate propune obiective de interes, validate ulterior de administratori. Pe internet se pot trimite comentarii si fotografii pe fiecare obiectiv.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *