Harta Verde, in licee

BUCURESTI – Proiectul Asociatiei Goodartofnoon merge mai departe
Harta Verde a Bucurestiului va fi sustinuta, in cadrul unui proiect-pilot, de elevii din liceele bucurestene. Scopul acestui proiect demarat de curind este de a pune la dispozitia tinerilor un instrument care sa-i ghideze in redescoperirea orasului si de a le oferi posibilitatea de a-si face auzita vocea.

Harta Verde a Bucurestiului ajunge in doua prestigioase licee ale Capitalei: Colegiul National „Gheorghe Lazar” si Colegiul National „Sf. Sava”. Proiectul educational se va desfasura pe durata a cinci luni in ideea de a-i familiariza pe elevi cu conceptul si de a-i sprijini in realizarea propriilor harti verzi. Nu este vorba, cum pripit s-ar putea crede, despre realizarea unor simple replici ale Hartii Verzi a Bucurestiului, la o scara mai mare. Este vorba, de fapt, despre o unealta pe care o au la dispozitie pentru a cunoaste mai multe despre mediul in care traiesc, cu bune si cu rele, de a le da posibilitatea sa-si exprime ideile si opiniile vizavi de ce merge bine si ce ar trebui imbunatatit, in fine, de a pune bazele unei platforme de comunicare intre ei si administratia locala in ideea dezvoltarii unor proiecte de viitor. In plus, elevii vor avea ocazia, printr-o serie de ateliere de lucru si cursuri specializate, sa acumuleze cunostinte de cartografie, sa afle mai multe despre istoria Bucurestiului, sa invete despre natura, arhitectura si mediul urban in general, despre poluare si amenintarile la adresa unui mediu sanatos, despre practici si atitudini durabile. Inarmati cu astfel de cunostinte, tinerii vor putea apoi sa se faca mai bine auziti si sa-si exprime propria viziune asupra Bucurestiului.

PUBLICATE. Ei vor descoperi care sint resursele pe care se sprijina dezvoltarea durabila a unui oras, dar mai ales cum pot fi acestea conservate si dezvoltate, care sint frinele ce impiedica dezvoltarea lor, ce solutii se pot gasi pentru rezolvarea problemelor legate de dezvoltarea durabila a orasului. In acest sens, hartile elevilor vor fi publicate, iar ideile lor vor fi prezentate autoritatilor.

Green Map
Hartile verzi realizate de tineri se bucura de o mare popularitate la nivel mondial, in cadrul retelei initiate de Green Map System. Evidentierea resurselor eco-culturale, sociale si economice care ne influenteaza viata de zi cu zi nu este decit un prim pas spre o comunitate mai sanatoasa, plina de viata, durabila. Cum se vad aceste resurse prin ochii tinerilor? Ce putem invata din experienta lor? Ce solutii propun ei si care sint lucrurile de care au ei nevoie pentru un mediu sanatos? Iata doar citeva dintre intrebarile la care putem afla un raspuns prin intermediul hartilor verzi pe care le vor realiza. Zonele propuse pentru ilustrarea pe harta vor fi mai restrinse – la nivel de strada sau cartier, pe zone si echipe de lucru alese tot de ei.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *