Harta zonelor seismice din Balcani

Romania va fi zguduita de un cutremur puternic, pana in 2012, cred unii specialisti

O echipa de cercetatori, printre care si un roman, a realizat o harta a zonelor cu risc de producere a cutremurelor in Balcani. Vrancea este regiunea cea mai activa seismic din sud-estul Europei. Aici au loc circa 20 de cutremure lunar.

Europa de Sud-Est este una dintre zonele foarte expuse riscului de producere a cutremurelor. De-a lungul anilor, cutremurele devastatoare care au avut loc in regiune au ras de pe fata pamantului sate intregi si au provocat moartea a mii de oameni.

Cu toate aceste, pana acum nimeni nu a realizat o cartografiere transregionala a punctelor cu pericol geologic din aceasta zona. Anul trecut insa, o mana de cercetatori din Romania, Albania, Bulgaria, Kosovo, Macedonaia si Muntenegru a primit o finantare nerambursabila din partea Fundatiei Civile pentru Cercetare si Dezvoltare din SUA.

Cu aceste fonduri, cercetatorii au reusit sa puna la punct o harta care prezinta zonele cu pericol geologic din Balcani. „Unul dintre punctele slabe ale geofizicii este acela ca cercetatorii fac studii strict legate de tara in care traiesc. Geohazardele nu tin insa cont de frontiere”, a spus Mircea Radulian, director stiintific la Institutul National pentru Fizica Pamantului (IFP) si cercetatorul roman care s-a implicat in crearea acestei harti.

Sute de mii de oameni de pe coastele Oceanului Indian au murit dupa producerea unui tsunami puternic, in decembrie 2006

Harta evalueaza calitatea unui teren

Cartografierea si compilarea hartilor au fost efectuate la Institutul Geologic albanez, cu sediul la Tirana. „Geohazardul este un proces care are loc independent de vointa noastra si care poate provoca importante pagube materiale si pierderi de vieti omenesti”, a explicat Mircea Radulian. In Balcani, se produce anual, in medie, un cutremur de peste 6,3 grade pe scara Richter.

Harta geohazardelor nu prezinta numai zonele cu risc de producere a cutremurelor, ci si alte fenomene foarte periculoase care intra sub incidenta geohazardelor – alunecari de teren, procese de lichefiere, caderi de stanci sau eroziune. „Harta este deosebit de importanta pentru evaluarea caracteristicilor unui anumit teren. De exemplu, daca doreste cineva sa realizeze o constructie pe un anumit spatiu, va putea sti dinainte ce potential de geohazard are locul respectiv”, a specificat directorul stiintific al IFP.

Datele pe care le furnizeaza harta geohazardelor din Balcani ofera o imagine ampla a modului in care pericolele geologice pot afecta o tara sau o intreaga regiune. „Harta poate oferi autoritatilor informatii despre cum ar putea sa-si utilizeze responsabil resursele financiare limitate. Harta este disponibila si in format digital, iar informatiile sunt distribuite pe anumite straturi”, a adaugat Mircea Radulian.

Zeci de mii de locuinte s-au daramat in urma cutremurului care a lovit Romania in 1977

Vrancea, cea mai activa seismic in Balcani

Conform acestei harti, zona din Balcani cu cel mai mare risc de producere a seismelor mari este Vrancea. Aici se produc in fiecare luna aproximativ 20 de cutremure, cu o magnitudine de peste 3 grade pe scara Richter. In ceea ce priveste alunecarile de teren, in Romania, regiunile subcarpatice sunt cele mai expuse riscului de producere a unor astfel de fenomene.

Cutremurele nu pot fi prezise

La ora actuala, in lume nu se poate spune cu exactitate cand si unde anume va avea loc un cutremur sau cu ce magnitudine va lovi. „Exista nenumarate predictii, dar eu nu cred in ele, pentru ca stiu ca acestea sunt foarte aproximative”, a spus Mircea Radulian.

El a adaugat ca modelarile computerizate pe care oamenii de stiinta se bazeaza cand fac asemenea predictii sunt prea simple pentru un fenomen atat de complex. „Exista specialisti care prognozeaza ca in Romania va avea loc, pana in 2012, un cutremur puternic”, a spus cercetatorul roman.

Vrancea nu este cea mai periculoasa seismic

Cutremurele pot fi caracterizate in functie de mai multe criterii. In functie de adancime, pot exista cutremure de suprafata (intre 5 si 40 de kilometri adancime), de adancime intermediara (intre 60 si 200 de kilometri adancime) si adanci. La noi in tara, se produc doar cutremure de suprafata si de adancime intermediara. Acestea din urma au loc, in general, in Vrancea.

Cutremurele de suprafata sunt foarte periculoase in locul in care se produc, in schimb nu se resimt la distanta mare. Cele adanci insa se simt la o distanta mult mai mare fata de epicentru.

Cel mai mare cutremur din lume

Cutremurul cu cea mai mare magnitudine inregistrat vreodata pe glob s-a produs la 22 mai 1960, in apropierea coastei chiliene. Acesta a avut 9,4 grade pe scara Richter. Cutremurul a declansat un tsunami care a distrus totul in calea sa. Mii de persoane au murit numai in Chile.

La 26 decembrie 2004, un cutremur de pamant cu o amplitudine exceptionala de 9 grade pe scara Richter a zguduit strafundurile marine ale Sumatrei. Atunci, un tsunami gigantic a facut ravagii pe coastele Oceanului Indian. Valurile gigantice care atingeau 10 metri inaltime s-au abatut asupra Indoneziei, Thailandei, Sri Lankai, Indiei si Malaysiei, provocand moartea a 220.000 de persoane.

Cel mai mare cutremur din Romania

Cutremurul cu cea mai mare magnitudine inregistrat in Romania a avut loc la 10 noiembrie 1940. A avut o magnitudine de 7,6 grade pe scara Richter.

La cutremurul din 4 martie 1977, intensitatea a fost insa mai mare, magnitudinea fiind de 7,2 grade pe scara Richter. In 55 de minute, au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai in Bucuresti. Aproximativ 11.000 de oameni au fost raniti si zeci de mii de case s-au daramat.

Activitate seismica sporita pe glob

Un cutremur cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter s-a produs la inceputul acestei saptamani in sud-vestul Chinei. Peste 12.000 de oameni au murit, alti zeci de mii fiind dati disparuti. Cutremurul a fost urmat de mii de replici seismice.

Aproximativ zece cutremure de intensitate mica s-au produs in noaptea de duminica spre luni in arhipelagul japonez. Cel mai puternic a avut o magnitudine de 6 grade pe scara Richter.

Taiwanul a fost zguduit luni de un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs luni dupa-amiaza, in Bulgaria, la sud de Caracal. Seismul s-a resimtit si la Craiova si Bucuresti .

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *