Hartogarii inutile omoara padurea. Erorile birocratice ale celor de la Mediu distrug siturile protejate

Circa 70 hectare de teren degradat au fost împ?durite în patru sate ale comunei
Hartogarii inutile omoara padurea.
Hartogarii inutile omoara padurea.

Natura 2000 este reteaua europeana de zone naturale protejate creata in 1992 pentru a proteja natura, pentru ca in Europa sute de specii de plante sunt in pericol de a disparea. Pentru a asigura protectia acestor zone, Uniunea Europeana a reglementat modalitatea de selectare si protectie a acestora. Faptul ca UE stabileste ceva si in Romania se intampla altceva poate fi ilustrat cu exemplul unei asociatii de protectia mediului care se lupta pentru protejarea Zarandului de Est.

In vara anului trecut, asociatia a depus o cerere de finantare pentru elaborarea planului de management, activitati preparatorii si de informare-constientizare pentru situl Zarandul de Est. Nici nu stiau, la depunerea cererii, membrii asociatiei ca vor avea de infruntat, pe langa birocratia deja cunoscuta, si indaratnicirea Agentiei Regionale de Protectia Mediului ­ ARPM Timisoara. Pana la atribuirea unui custode care sa aiba grija de acesta arie protejata, ARPM era autoritatea responsabila pentru managementului sitului.

Dupa depunerea cererii de finantare, ARPM Timisoara a cerut asociatiei documente suplimentare, considerand ca cererea nu avea toate anexele completate si ca daca in termen de patru zile nu va fi depusa documentatia, cererea va fi respinsa. Cei de la asociatie au solicitat formularele pentru a le completa si cu toate ca le-au trimis in timp util, cererea le-a fost respinsa. Motivul? O anexa ceruta aiurea de ARPM Timisoara care au trimis si cerut celor de la asociatie sa completeze un document, anexa E.1.2., despre care angajatii Agentiei habar nu aveau ca avea continutul modificat. Practic, ARPM a cerut asociatiei sa completeze o anexa care nu trebuia completata si dupa ce au primit actele au respins cererea asociatiei motivand ca acel document nu trebuia trimis, ci un altul.

Asociatia a depus o contestatie la Bucuresti, aratand ca Ministerul Mediului nu a anuntat ca nu se va acorda sprijin financiar in conformitate cu aceasta anexa si ca, mai mult, alte asociatii care au beneficiat de fonduri pentru gestionarea unor situri similare nu au intampinat nici o problema folosind aceasta anexa. Raspunsul directorului general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu din Ministerul Mediului si Padurilor nu face nimic altceva decat sa accepte ca subalternii au gresit, dar asta nu inseamna ca licitatia pentru gestionarea Zarandului de Est trebuie reluata. “Desi (…) ARPM Timisoara a refacut Anexa E.1.2 pentru toti solicitantii si a transmis acest document (n.r. ­ si catre asociatia in cauza), admiterea unor documente dupa finalizarea etapei de verificare a admisibilitatii proiectelor ar crea un avantaj nejustificat in raport cu acest beneficiar si ar conduce la distorsionarea competitiei si la nerespectarea principiilor de impartialitate si egalitate de sanse.” In traducere, asta inseamna: eu te oblig sa completezi un formular gresit, sa-l trimiti pana la o anumita data, apoi realizez ca formularul nu e bun, accept acest, las licitatia sa mearga inainte si refuz orice contestatie pe motiv ca nu ai completat formularul care trebuie. Cu astfel de birocrati nu e de mirare ca ne dispar padurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *