Harvard indeamna statele bogate sa fie primele care intrerup emisiile poluante

emisii carbonConform unui raport publicat ieri de catre Universitatea Harvard, statele bogate ar trebui sa faca primele intreruperi de gaze cu efect de sera, in timp ce tarile in curs de dezvoltare isi continua activitatea pentru moment. Aceasta est una dintre propunerile universitatii americane Belfer Centru de Stiinta si Afaceri Internationale pentru negociatorii care se vor intalni saptamana viitoare in Polonia pentru discutii despre climatul O.N.U. Pactul prezent de climat, Protocolul Kyoto, expira in 2012 si guvernele se lupta pentru a agrea un nou tratat pana la sfarsitul anului viitor. Protocolul de la Kyoto este un acord international privind mediul care a fost negociat in dec 1997 de catre 160 de tari. Acesta prevede, pentru tarile industrializate, o reducere a emisiilor poluante cu 5,2% in perioada 2008-2012 in comparatie cu cele din 1990. Pentru a intra in vigoare, trebuia sa fie ratificate de cel putin 55 de natiuni (conditie deja indeplinita), care sa produca 55% din emisiile globale de dioxid de carbon. Aceasta ultima conditie a fost indeplinita in octombrie 2004 prin ratificarea de catre Rusia a protocolului.

Dupa Conferinta de la Marrakech (noiembrie 2001), a saptea conferinta a partilor semnatare, 40 de tari au ratificat Protocului de la Kyoto. In octombrie 2004, Rusia, responsabila pentru 17,4% din emisiile de gaze de sera, a ratificat acordul, lucru care a dus la indeplinirea cvorumului necesar pentru intrarea in vigoare a protocolului. In noiembrie 2004 tarile participante erau in numar de 127 inclusiv Canada, China, India, Japonia, Noua Zeelanda, Rusia, cei 25 de membri ai Uniunii Europene impreuna cu Romania si Bulgaria, precum si Republica Moldova.

Printre tarile care nu au ratificat acest protocol se afla Statele Unite si Australia, responsabile pentru mai mult de 40% din totalul emisiilor de gaze de sera (anunt facut in martie 2001).”Noul acord trebuie sa fie complet din punct de vedere stiintific, rational din punct de vedere economic si pragmatic din punct de vedere politic” a sustinut profesorul Robert Stavins de la Proiectul asupra Acordurilor Internationale de Mediu de la Harvard.
Raportul de la Harvard face apel la statele bogate pentru a avansa intreruperea emisiilor poluante, in timp ce tarile in curs de dezvoltare „isi mentin emisiile uzuale in prima decada, dar pe termen lung accepta tinte de blocare ce in final reduce emisiile sub nivelul usual.”Oamenii de stiinta ai ONU au avertizat ca incalzirea globala cauzata de gazele ci efect de sera din nivelele inalte ale atmosferei, cum ar fi dioxidul de carbon, vor duce la valuri uriase, furtuni puternice, valuri massive de caldura si secete.
Observatorii spera ca noua pact sa includa si SUA, care nu au ratificat acordul initial, si sa incredintele tari ca India si China sa adopte tintele de blocare.

Raportul Harvard propune introducerea taxelor nationale de carbon sau urmarirea unei serii de acorduri mai simple, posibil bilaterale care sa se adreseze separat diferitelor gaze si surselor lor ca modalitate de combatere a incalzirii globale.

„Tarile vor participa la acorduri internationale doar daca au incredere ca sunt avantajoase conditiile” sustine Savin.
Dar linia care face deosebire intre statele bogate si sarace trasata in tratat va trebuie retrasa, deoarece peisajul economic global s-a alterat in ultimii 10 ani.
Raportul mai sustine ca alte componente cheie a unui nou acord sa promoveze transferul de tehnologie de energie curata intre statele bogate si cele sarace, sa reface schemele de schimb de emisie ale tratatului de la Kyoto si sa combata despadurirea, punct ce a fost omis in tratatul initial.

sursa: www.enn.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *