HELP revine in versiunea 2.0

Pentru a marca Ziua Internationala fara Tutun, Comisia Europeana a lansat faza a doua a campaniei HELP – Pentru o viata fara tutun. Incepand cu 31 mai, trei noi spoturi vor fi difuzate de peste 100 de canale TV europene timp de o luna, actiunea repetandu-se apoi iavertismente.JPGn septembrie.
Nevoia unui program antifumat la nivelul Comunitatii Europene vine din cifrele alarmante privind bolile si decesele asociate consumului de tutun. Astfel, peste 650 000 de oameni mor anual in Uniune din cauza fumatului, 19 000 dintre acestia ca urmare a fumatului pasiv. Provocand un deces din sapte, nu e de mirare ca tutunul a devenit inamicul numarul unu catre care isi indreapta atentia politicile de sanatate publica.
Programul Help se suprapune peste eforturi anterioare de reducere a consumului de tigari precum interzicerea in 2005 a reclamelor la tutun si a sponsorizarilor de evenimente vizibile in spatiul public de catre companii producatoare de tutun. Tot in 2005, Comisia Europeana a inceput sa incurajeze tarile membre sa utilizeze imagini concomitent cu avertismentele textuale. Plecand de la premisa ca o imagine valoreaza cat o mie de cuvinte, Belgia, Romania si Marea Britanie au introdus deja imaginile – avertisment pe pachetele de tigari. Exemplul lor va fi urmat cat de curand de tari precum Franta, Irlanda, Ungaria, Malta, Polonia si Spania.
Noua campanie HELP 2.0 este construita pe baza lectiilor invatate din cea derulata intre anii 2005 – 2008 se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene din 28 mai. Ea are drept instrumente principale un website si 3 spoturi TV. Mizand pe umor, spoturile pe care le-ati putut vedea deja difuzate de canalele TV romanesti, prezinta o serie de ponturi intentionat absurde pentru fiecare dintre cele trei axe ale campaniei: cum sa nu incepi sa fumezi, cum te poti lasa de fumat si cum ii poti proteja pe cei din jur de pericolele fumatului pasiv.
Rolul clipurilor si al celorlalte actiuni ale campaniei este de fapt acela de a ii indruma pe tineri spre site-ul HELP. Aici pot gasi o galerie de ponturi, pot comenta si adauga propriul pont, pot gasi informatii suplimentare despre tutun si efectele lui, pot sa-si creeze un cont si sa beneficieze de un coaching pe e-mail timp de doua luni in cazul in care vor sa renunte la fumat. Pentru cei care doresc un link special pentru telefonul mobil, este disponibila tot pe site aplicatia Help in my Pocket. Din pacate, in ceea ce priveste suportul real, cel mai important de altfel, campania are lipsuri majore in tara noastra. Desi promite o lista cu centre de ajutor nationale si o linie speciala pentru renuntarea la fumat, aceste doua elemente raman, cel putin pana astazi, in stadiu de proiect.
Sursa: europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *